Itaalias avaldasid kümned tuhanded meelt parempopulistide vastu (1)

Copy
Meeleavaldus Firenzes.
Meeleavaldus Firenzes. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Kümned tuhanded inimesed avaldasid laupäeval Itaalias Firenzes meelt parempopulistliku erakonna Põhjaliiga vastu, tegemist on juba mitmenda protestiaktsiooniga, mille korraldajaks on noorte algatatud «Sardiiniliikumine». 

Sardiinist on saanud sümbol äärmusparempoolsete liidri Matteo Salvini vastu, kes oli eelmise Viie Tähe Liikumisega moodustatud koalitsiooni siseminister ja asepeaminister. 

Meeleavaldusest, kus ei soovitatud poliitilisi loosungeid kanda, võtsid teiste seas osa tudengid, noored spetsialistid ja pered lastega.

Demonstrandid kogunesid Piazza della Repubblica väljakul, lauldes antifašistlikku laulu «Bella Ciao» ja skandeerides, et «igal sardiinil on õigus elule!». 

Korraldajate sõnul osales Firenze üritusel 40 000 inimest, mida on märgatavalt rohkem, kui kahe nädala eest liikumise esimesel meeleavaldusel, kus osalejaid oli väidetavalt 15 000. 

Uus liikumine on korraldanud viimase 15 päeva jooksul riigi põhjaosas umbkaudu 10 meeleavaldust. Poliitiliste rühmituste tavapäraste plakatite asemel on protestijad vehkinud sardiinikujuliste plakatitega.

«Ei mingeid loosungeid, me ei taha sümboleid sedavõrd kaunile kogunemisele,» lausus üks organisaatoritest Danilo Magli. 

«Me oleme väsinud vihkamast, me ei kakle omavahel,» lisas ta. 

Sardiiniliikumine asutasid 14. novembril neli seni tundmatut noort aktivisti riigi põhjaosast Bolognast, et protestida Salvini poliitika vastu. 

Tegemist on reaktsiooniga Põhjaliiga juhitava parempoolse koalitsiooni kasvavale populaarsusele Põhja-Itaalias.

Oktoobris saavutas Põhjaliiga ajaloolise võidu Umbria maakonnas, mida olid pool sajandit juhtinud vasakpoolsed. 

«Meie hinnangul on Liiga propageeritavad ideed lubamatud,» kirjutas fotograaf Paolo Ranzani Facebookis.

«Kuid sardiinid on tugevad ning võivad muutuda hiidlaineks, tsunamiks,» tõdes teine toetaja samuti Facebookis, kus liikumise lehekülg kannab nime Sardiinide arhipelaag. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles