KOMMENTAAR. Hiina suunab investeeringud väiksema vastupanuga riikidesse

Oliver Ait
, Aasia ekspert
Copy
Partei vaim hõljub nii Hiina siseriikliku kui globaalse majanduspoliitika kohal ning Hiina ettevõtted peavad partei suunistega kohanduma.
Partei vaim hõljub nii Hiina siseriikliku kui globaalse majanduspoliitika kohal ning Hiina ettevõtted peavad partei suunistega kohanduma. Foto: Andy Wong/AP/Scanpix

Panganduses on eri aegadel olnud populaarne väljend, et rahal ei ole rahvust ja kapitalil ei ole kodumaad. Hiina on viimaste aastate jooksul tõestanud, et rahal on mitte ainult rahvus, vaid ka keskvalitsus.

Nii nagu Hiina riigisisene ja ka globaalne majanduspoliitika juhinduvad partei suunistest, peavad ka Hiina eraettevõtted oma tegemisi nendega kohandama. Eriti sai see selgeks 2017. aastal, kui partei uuendas nii riigi- kui ka eraettevõtteid puudutavaid välisinvesteeringute tegemise suuniseid ning harjumuspäraseks saanud aasta-aastalt kasvav Hiina välisinvesteeringute maht hakkas kahanema.

Nende otsuste mõju on tunda ka praegu, eriti Hiina globaalsele käitumisele. Kui aasta 2016 oli Hiina välisinvesteeringute ning riigiväliste ettevõtete ühinemiste ja omandamiste mahu ja kasvu poolest rekordiline, siis järgnevad aastad näitasid järsku vastupidiselt kahanevat trendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles