NATO liitlased kogunevad juubelile hapus meeleolus (17)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi möödunud reedel peetud tippkohtumise sisu tutvustav pressikonverents kandis selgeid märke püüdest anda Londonisse saabuvale Donald Trumpile meelepärane sõnum.
NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi möödunud reedel peetud tippkohtumise sisu tutvustav pressikonverents kandis selgeid märke püüdest anda Londonisse saabuvale Donald Trumpile meelepärane sõnum. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Scanpix

Kuigi teoorias võiksid homme Londonisse lendavad ­NATO riikide liidrid ja ametnikud olla joviaalsed, sest nende kohtumise peaettekääne on alliansi 70. sünnipäev, seisab hetke-eesmärk madalamal. Pingutus käib selle nimel, et hoida koos poliitilise ühtsuse fassaadi. Selle murenemise märgid kahjustavad kõigi asjaosaliste julgeolekut.

Carnegie mõttekoja analüütik Judy Dempsey meenutas oma vastses kommentaaris üht ilmekat fakti: Londoni ürituse tiitel on «NATO liidrite kohtumine». «Juba asjaolu, et seda ei nimetata tippkohtumiseks, näitab, kuidas NATO 70. sünnipäeva ei tähistata mitte fanfaaridega, vaid teatud eneses kahtlemise, kui mitte öelda ärevusega,» märkis ta.

Liidrite kohtumine tähendab üritust, kus peaosalejad on sisuliselt samad nagu tippkohtumisel: liikmesmaade peaministrid või presidendid ning neid saatvad välis- ja kaitseministrid. Aga üritus on lühem ja partnermaad pole sinna palutud. Ühe erandiga. Selleks on Põhja-Makedoonia, kes ootab viimaseid lõplikule liitumisele eelnevaid formaalsusi.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles