Peaminister: Kreeka palub seoses Türgi-Liibüa leppega NATO toetust

Copy
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis 26. novembril Roomas.
Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis 26. novembril Roomas. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Kreeka palub NATO sellenädalasel Londoni tippkohtumisel alliansilt toetust seoses Türgi ja Liibüa ÜRO-tunnustatud valitsuse sõjalise kokkuleppega, ütles Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis pühapäeval.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Liibüa rahvusliku lepituse (GNA) valitsuse peaminister Fayez al-Sarraj allkirjastasid kolmapäevasel kohtumisel julgeoleku- ja sõjalise koostöö lepingud, mis on tekitanud muret ka Egiptuses ja Küprosel.

«Allianss ei saa jääda ükskõikseks, kui üks liige rikub avalikult rahvusvahelist õigust ja seab eesmärgiks teise liikme kahjustamise,» ütles Mitsotákis Ateenas parteikongressil kõnes oma Uue Demokraatia partei delegaatidele. 

Kreeka väljendas eelmisel nädalal seoses lepingutega rahulolematust ja kutsus välja Türgi ja Liibüa suursaadikud. Kreeka välisminister Nikos Dendias arutas küsimust pühapäeval Egiptuse välisministri Sameh Choukryga. 

Türgi on koos Katariga GNA tähtsamad sõjalised toetajad. Saudi Araabia, Egiptus ja Araabia Ühendemiraadid toetavad Ida-Liibüa valitsust toetavat väepealikku Khalifa Haftari, kes alustas aprillis pealetungi Tripoli vallutamiseks. USA väitel toetab Haftari sõjaliselt ka Venemaa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles