Soome välisminister survestas ametnikku seadust rikkuma (2)

Copy
Soome välisminister Pekka Haavisto.
Soome välisminister Pekka Haavisto. Foto: TATYANA ZENKOVICH/EPA/Scanpix

Soome välisminister Pekka Haavisto on sattunud skandaali, kuna survestas kantslerit tegema poliitilist ning mitut seadust rikkuvat otsust.

Välisminister Haavisto üritas väljaande Ilta-Sanomat väitel survestada ministeeriumi kantslerit Pasi Tuomineni, et see tooks Süürias al-Holi põgenikelaagris olevad Soome lapsed koostöös konsuliga Soome.

Kui Tuominen teavitas Haavistot, et minister ei tohi poliitilist vastutust «elu ja surma» küsimuses panna vaid ühe ametniku õlule, lasi Haavisto ta lahti. Ilta-Sanomat kirjutas kolm nädalat tagasi, kuidas Haavisto ilma avalikke või isegi asutusesiseseid selgitusi jagamata vabastas Tuomineni ametist.

Välisministeeriumis toimunu tekitas avalikkuses hämmingut, kuna Tuominen oli hinnatud ametnik ja diplomaat, kelle ametiaega oli varem pikendatud 2022. aasta juunini. Ilta-Sanomad tõid ära kaks võimalikku põhjust Tuomineni ametist vabastamiseks, millest üks oligi see, et Tuominen ei täitnud Haavisto soove Soome laste kojutoomiseks al-Holi põgenikelaagrist.

Ilta-Sanomate info kohaselt oli Haavisto läinud Tuomineni keeldumise peale närvi ning vabastanud ta ametist.

Välisministeeriumis oli Ilta-Sanomate andmetel väljatöötatud «Operaatio Korpi» («Operatsioon Kõrb») nimeline plaan, mille mõte oli tuua al-Holi laagris olevad Soome lapsed Soome ilma emadeta.

Välisminister Haavisto survestas kantslerit Tuomineni, et see nõustuks plaaniga tuua lapsed kiiresti n-ö konsulisõiduga. Haavisto plaan oli, et sellele otsusele kirjutanuks alla Tuominen. Viimane aga ütles ministrile, et ei saa ametnikuna teostada seadusi ja rahvusvahelisi kokkuleppeid rikkuvat operatsiooni.

Haavisto plaan oli tuua Soome vaid lapsed, mitte aga ISIS-e võitlejate naised, kelle saatuse osas on Soome kogu sügise hoidnud madalat profiili. Konsulaarseaduse alusel ei tohi aga lapsi emadest lahutada, mistõttu oleks lapsed pidanud tooma Soome koos emadega. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles