Saksamaal lõi koalitsioonilepe valitsusliitu mõrad

Copy
Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esinaine Annegret Kramp-Karrenbauer 27. novembril parlamendis.
Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) esinaine Annegret Kramp-Karrenbauer 27. novembril parlamendis. Foto: Hayoung Jeon/EPA/Scanpix

Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) ei ole nõus koalitsioonileppe täieliku ümbertegemisega pärast uusi järeleandmisi soovivate poliitikute valimist sotsiaaldemokraatide etteotsa, esialgu ei ole veel selge, kui suur on koalitsiooni lagunemise oht. 

SPD valis laupäeval uuteks liidriteks Norbert Walter-Borjansi ja Saskia Eskeni, eelistades neid rivaalidele, kelle seas oli jõuliselt Merkeliga koalitsiooni jäämist toetav asekantsler ja rahandusminister Olaf Scholz.

Walter-Borjans ja Esken on koalitsiooni jäämise suhtes skeptilisemad, kuigi ei ole toetanud kiiret lahkumist, vaid uusi läbirääkimisi olulistes küsimustes nagu miinimumpalk, kliimakaitse ja investeeringud. Reedel algav SPD kongress näitab ilmselt, mida sotsiaaldemokraadid koalitsioonis jätkamiseks sooivad. 

Merkeli CDU esinaine Annegret Kramp-Karrenbauer ütles esmaspäeval telekanalile ZDF, et koalitsioonipartneri uus juhtkond «ei tähenda nii suurt muutust, mille tõttu tuleks koalitsioonilepe täielikult ümber teha».

«Koalitsioonilepe on alus, millelt me töötame ning see kehtib kogu valimistevahelise perioodi,» ütles Kramp-Karrenbauer. «Keskendume sisulisele tööle, me ei ole koalitsioonipartnerite raviasutus.»

CDU juht lisas, et koalitsiooni kaks teist erakonda on samuti pärast valitsuse ametisseastumist juhte vahetanud, kuid ei ole nõudnud uusi läbirääkimisi koalitsioonilepingu tingimuste üle. 

Saksamaal on järgmised parlamendivalimised kavas 2021. aasta sügisel. 

Walter-Borjans on Saksamaa rahvarohkeima liidumaa endine rahandusminister ja Esken on parlamendi alamkoja bundestagi liige. 

Juhivalimised kutsus esile SPD senise liidri Andrea Nahlese otsus suvel pärast kehva valimistulemust Euroopa Parlamendi valimistel tagasi astuda. 

2017. aasta septembrikuistel valimistel oma ajaloo nõrgima tulemuse teinud SPD tahtis valimiste järel esialgu opositsiooni jääda, kuid lasi end vastumeelselt veenda CDU-ga uut suurt koalitsiooni moodustama. 

Paljud SPD liikmed aga on väsinud erakonna pidevast Merkeli varjus olekust ja soovivad muutusi. 

SPD positsiooni on nõrgestanud ka lüüasaamised mitme liidumaa valimistel ja europarlamendi valimistel tänavu mais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles