Ungari välisminister süüdistas Soomet Euroopa Liidu laienemise nurjumises

Copy
Ungari välisminister Péter Szijjártó (esiplaanil) esmaspäeval Prahas nelja Kesk-Euroopa riigi välisministrite kohtumise järgsel pressikonverentsil.
Ungari välisminister Péter Szijjártó (esiplaanil) esmaspäeval Prahas nelja Kesk-Euroopa riigi välisministrite kohtumise järgsel pressikonverentsil. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Ungari välisminister Péter Szijjártó süüdistas esmaspäeval Euroopa Liidu praegust eesistujat Soomet suutmatuses saavutada bloki edasist laienemist Lääne-Balkanile.

Soome oli EL-i eesistujana vastutav laienemise «hiiglasliku läbikukkumise eest», ütles Szijjártó Prahas pärast kohtumist Tšehhi, Poola ja Slovakkia välisministritega. 

«Soome presidentuur on esimene, kes ei suutnud avada ühegi kandidaadiga ainsatki läbirääkimispeatükki - seda ei ole kunagi varem juhtunud. See oli suur viga,» lausus Ungari välisminister. 

Prantsusmaa tõkestas EL-i oktoobrikuisel tippkohtumisel liitumiskõneluste alustamise Põhja-Makedoonia ja Albaaniaga. Kõneluste peamine toetaja mõlema riigiga oli Saksamaa, alustamist toetasid põhimõtteliselt ka Euroopa Komisjon ja teised liikmesriigid. 

«Leiame, et laienemise edasilükkamine ja takistuste seadmine laienemisele on Euroopa huvidega täielikus vastuolus,» ütles Szijjártó. «Montenegrol oli jäänud kõnelustel vaid üks peatükk, kuid Soome eesistumine ei suutnud seda avada.»

Pühapäeval ametisse astunud Euroopa Komisjonis vastutab laienemise eest ungarlasest volinik Olivér Várhelyi. Ungari välisministri sõnul on EL-i laienemispoliitika nüüd heades kätes.

«Piirkonnas asuvate Kesk-Euroopa riikidena mõistame pisut paremini kui teised EL-i liikmesriigid, kui tähtis on EL-i jaoks majanduslikust, poliitilisest, strateegilisest ja julgeolekuperspektiivist laienemisega edasi liikuda,» ütles Szijjártó. 

Soome sai pooleks aastaks EL-i eesistujaks juulis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles