Antisemitismis süüdistatav Belgia linn teeb UNESCOga lõpparve

Copy
Aalsti karneval Belgia peaministrit Charles Micheli pilamas.
Aalsti karneval Belgia peaministrit Charles Micheli pilamas. Foto: Nicolas Maeterlinck/AFP/Scanpix

Belgias asuv Aalsti linn palus eemaldada oma iga-aastase paraadi UNESCO kultuuripärandi nimekirjast, sest on antisemitismi süüditustest tüdinud.

Linn langes laialdase kriitika alla pärast märtsis toimunud paraadi, kus võis näha karikatuurseid kujutisi ortodokssetest juutidest istumas raha täis topitud kottide otsas.

UNESCO, Euroopa Liit ja juudigrupid nimetasid karnevaliatraktsioone antisemiitlikeks, EL ütles aga, et kronksus ninadega juute kujutavad atraktsioonid meenutavad 1930. aastatel Natsi-Saksamaal levinud karikatuure.

Aalsti linnapea Christoph D'Haese teatas eile, et linnaametnikel on «grotesksetest kaebustest» kõrini ja linn ei taha enam olla UNESCO nimekirjas.

«Me ei ole antisemiitlikud ega rassistlikud. Kõik, kes seda toetavad, tegutsevad halvas usus. Aalst jääb alatiseks pilamise ja satiiri pealinnaks,» lausus D'Haese avalduses.

Aalsti karnival on 600 aasta vanune traditsioon, mis meelitab igal aastal kohale kümneid tuhandeid pealtvaatajaid. Pidustused on tuntud oma provokatiivsete ja satiiriliste atraktsioonide poolest, mis heidavad tihti nalja kuulsuste, poliitikute ja usujuhtide aadresil.

D'Haese märkis, et tema asi ei ole huumori järelvalvega tegeleda ning lisas, et järgmise aasta karnevalil näeb vältimatult veel rohkem juute pilavaid kostüüme.

«Me oleme väga ohtlikul libedal teel, kui inimesed võivad otsustada, mille üle tohib naerda,» lausus D'Haese.

Hans Knoop Belgia juudiorganisatsioonide foorumist teatas, et UNESCO kultuuripärandi nimekirjast lahkumine ei tohiks avada teed sarnastele antisemitismi ilmingutele tulevikus.

«Neil ei ole vabadust paisata välja veel rohkem antisemiitlikku rämpsu,» lausus Knoop. «Me hoiame Aalstil silma peal.»

Tegu ei ole esimese korraga, mil linna karneval on negatiivset tähelepanu tõmmanud. 2013. aastal riietusid mõned pidulised SS-laste vormidesse ja marssisid atraktsiooni kõrval, mis meenutas natside vagunit, millega juute surmalaagritesse transporditi.

Kolmepäevane festival kanti UNESCO kultuuripärandi nimekirja 2010. aastal. Organ otsustab 12. detsembri kohtumisel Bogotas Colombias, kas eemaldada Aalst kultuuripärandi nimekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles