Soome valitsuskriis: Keskerakonnal puudub usaldus peaminister Antti Rinne vastu

Copy
Soome peaminister Antti Rinne.
Soome peaminister Antti Rinne. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Soome Keskerakonna juht majandusminister Katri Kulmuni sõnas peale parlamendi fraktsiooni koosolekut, et erakond soovib jätkata praeguse valitsusega, kuid ei soovi näha Sotsiaaldemokraadist peaministri Antti Rinne jätkamist.

«Meil on puudub usaldus isiku vastu,» sõnas Kulmuni. «Soovime, et valitsus on teovõimeline ning et see suudab hoida isamaa asju.»

Kulmunilt küsiti, kas see tähendab, et Keskerakond ei usalda enam peaminister Antti Rinnet.

«Meil puudub usaldus,» vastas Kulmuni taas. Kulmuni sõnul koguneb Keskerakonna juhatus täna õhtul olukorda arutama.

Kulmuni rõhutas, et valitsuse koosseis ja programm sobivad erakonnale. Sama rääkis meediale Keskerakonna Eduskunta fraktsiooni juht Antti Kurvinen.

«Eile antud selgitused ei ole olnud piisavad,» kommenteeris Kurvinen peaministri Antti Rinne poolt eile õhtul koalitsioonierakondade juhtidele antud selgitusi.

Koalitsioonierakondadest on toetust valitsuse ja peaminister Rinne jätkamisele avaldanud Rohelised, Vasakliit ja Soome Rootsi Rahvapartei. 

Kolmapäeval toimub Eduskuntas kahe suurem opositsioonierakonna, Koonderakonna ja Põlissoomlaste poolt algatatud umbusaldusavaldus. Valitsuse püsima jäämine sõltub just Keskerakonna tegevusest, kes peab täna õhtul erakonna juhatuse koosolekut.

Väljaande Ilta-Sanomat andmetel võib valitsuse püsima jäämisel saada uueks peaministriks Sotsiaaldemokraadist transpordiminister Sanna Marin või samast erakonnast parlamendisaadik Antti Lindtman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles