Kaks Nobeli kirjanduspreemia komitee liiget teatasid tagasiastumisest (1)

BNS
Copy
Kaks Nobeli kirjanduspreemia komitee liiget teatas täna oma tagasiastumisest, üks neist põhjendas otsust vastuseisuga vaatele, et «kirjandus on poliitikast kõrgemal».
Kaks Nobeli kirjanduspreemia komitee liiget teatas täna oma tagasiastumisest, üks neist põhjendas otsust vastuseisuga vaatele, et «kirjandus on poliitikast kõrgemal». Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix Baltics

Kaks Nobeli kirjanduspreemia komitee liiget teatasid täna oma tagasiastumisest, üks neist põhjendas otsust vastuseisuga vaatele, et «kirjandus on poliitikast kõrgemal».

Tegemist oli otsese viitega vastuoludele, mis ümbritsesid 2019. aasta laureaati Peter Handket.

Austria kirjanikku on kritiseeritud tema toetuse pärast serblastele 1990-ndate aastate sõdades endises Jugoslaavias.

Kristoffer Leandoer ja Gun-Britt Sundström teatasid otsusest lahkuda Rootsi Akadeemia Nobeli komiteest, kuhu nad olid nimetatud välisliikmetena kaheks aastaks.

Akadeemia kinnitas nende tagasiastumist vaid veidi rohkem kui nädal enne Nobeli preemiate üleandmise tseremooniat 10. detsembril.

Leandoeri sõnul ei olnud tal «kannatlikkust» sisereformide suhtes, mida akadeemia alustas pärast 2017. aasta vägistamisskandaali.

Sundström aga esitas mitu põhjust oma lahkumiseks, nende seas oli 2019. aasta kirjanduspreemia määramine Handkele.

Tema sõnul oli tal hea meel osaleda 2018. aasta kirjanduspreemia andmises Poola luuletajale Olga Tokarczykile, kuid ta oli vastu Handke valimisele 2019. aasta preemia laureaadiks.

Sundström märkis, et «kirjandus on poliitikast kõrgemal» ei ole tema ideoloogia.

Kirjanduspreemia määramine Handkele põhjustas ulatuslikku hukkamõistu Balkanil ja kaugemal, kuna austerlane ei ole varjanud oma imetlust Serbia endise liidri Slobodan Miloševići suhtes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles