Kirchner andis tunnistusi enne Argentina asepresidendiks saamist

BNS
Copy
Cristina Fernández de Kirchner
Cristina Fernández de Kirchner Foto: AFP / Scanpix

Argentina ekspresident Cristina Kirchner andis esmaspäeval kohtus tunnistusi tema vastu suunatud korruptsiooniprotsessis, seda vaid nädal enne naasmist valitsusse asepresidendina.

66-aastane Kirchner naeratas ja lehvitas poolehoidjatele, saabudes Buenos Airese Comodoro Py kohtumajja kuulamisele, mis kestis neli tundi.

Kirchner nimetas kohtuprotsessi «süstemaatiliseks plaaniks» demoniseerida ja hävitada teda ning teisi Ladina-Ameerika vasakliidreid.

Meedia ja kohtuaparaat Argentinas ja ülejäänud Ladina-Ameerikas tegutseb «eesmärgiga demoniseerida ja hävitada rahva- ja demokraatlike valitsuste liidreid,» kirjutas ta Twitteris.

Cristina Kirchnerit süüdistatakse ärimehele Lazaro Baezile kuuluvate firmade eelistamisel 52 avalike tööde lepingu saamiseks 46 miljardi peeso (1,2 miljardi dollari) väärtuses tema ja tema abikaasa Nestor Kirchneri ametiajal.

Seekordne kohtuprotsess on üks kaheksast, kus ta seisab silmitsi süüdistustega ametiajal sooritatud rikkumistest.

Kirchneri kaitsemeeskond kutsus kohut võimaldama tema tunnistuse otse-eetris ülekandmist televisioonis, kuid kohtunik keeldus.

Kohtus nimetas Kirchner tema kohtlemist poliitilise tagakiusamisena, öeldes, et tema vaenlased tahavad tema kõrvaldamist avalikust elust.

Ta taunis eriti kohtumõistmist oma laste Maximo ja Florencia üle, kes on kaaskohtualused ühes kohtuasjas tema vastu.

«Nad takistasid mu lastel ja minul omada krediitkaarti,» ütles Kirchner viitega varade külmutamisele, mida prokuratuur ühes juhtumis edukalt taotles.

Ta mõistis ka hukka läbiotsimised tema kolmes kodus ja ebaseadusliku pealtkuulamise.

Kirchner saab asepresidendiks, kui presidendiks valitud Alberto Fernandez annab 10. detsembril ametivande.

Ta on endiselt üks Argentina populaarsemaid poliitikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles