Tesla juht Elon Musk astub kohtu ette

BNS
Copy
SpaceXi omanik ja Tesla juht Elon Musk.
SpaceXi omanik ja Tesla juht Elon Musk. Foto: HANNIBAL HANSCHKE/Reuters

Kosmose- ja autotööstur Elon Musk läheb teisipäeval kohtu alla laimukaasuses, mille järgi tembeldas ta ühe briti tuukri pedofiiliks.

Tesla tegevjuht kutsutakse Los Angelese föderaalkohtusse selgitama, mida ta silmas pidas, kui nimetas Tais koopasse lõksu jäänud lapsi päästa aidanud Vernon Unsworthi Twitteris «pedotüübiks». Poolte sõnasõda toimus rohkem kui aasta tagasi.

Säuts oli vastus Unsworthile, kes pisendas Muski püüdlusi ehitada poiste päästmiseks väikeallveelaeva ning nimetas seda avalike suhete trikiks. Enamik inimesi pidas «pedotüüpi» vihjeks pedofiilile. Kuigi Musk pole selle tõlgendusega nõus, otsustas ta oma Twitteri-sõnumi ikkagi kustutada.

«Pedotüüp oli laialt levitud solvang Lõuna-Aafrika Vabariigis, kui ma seal üles kasvasin,» ütles Musk kohtule saadetud ütluses. «See on «kõhedusttekitava vanamehe» sünonüüm ning seda kasutatakse inimese välimuse ja käitumise kritiseerimiseks,» ütles Musk.

Unsworthi advokaadid pidasid seda selgitust naeruväärseks. Nende sõnul lõi Musk omaenda argumendilt jalad alt, kui talt küsiti Twitteris, kas ta pidas silmas, et Unsworth on pedofiil. Vastuses ütles Musk: «Vean allkirjastatud dollari peale kihla, et see on tõsi.»

Advokaatide sõnul palkas Musk eradetektiivid otsima tõendeid, et Unsworth on lapsepilastaja. Neid tõendeid nad aga ei leidnud, ütlesid Unsworthi advokaadid.

Üle kahe nädala kestnud koopadraama algas 2018. aasta suvel, kui 12 poissi – vanuses 11–16 aastat – ja nende vutitreener jäid Tai põhjaosas kinni vett täis valgunud koopasse.

Musk ja insenerid tema raketifirmast SpaceX ehitasid päästetööde abistamiseks väikese allveelaeva. Seade sai avalikkuselt kõvasti tähelepanu, kuid seda ei kasutatud.

Päästetöödel osales ka tuuker ja koopaekspert Unsworth, kelle nõu peeti laste elusana väljasaamiseks määravalt tähtsaks. Unsworthi sõnul poleks ehitatud allveelaev mahtunud koopa kitsastesse käikudesse. Ta ütles CNN-ile, et Musk võib «pista oma allveelaeva sinna, kus on valus».

Musk vastas kaks päeva hiljem oma säutsudega.

Tema väitel ei teinud ta neis ühtegi faktväidet. Lisaks ütles ta, et tema arvates ei võtnud keegi tema sõnumeid lugenud inimene neid tõsiselt ega tõlgendanud neid laimuna.

Säutsude kustutamisest hoolimata ütles ta hiljem uudisteportaalile BuzzFeed saadetud e-kirjades, et Unsworth on «lapsevägistaja», kes kolis Taisse, et abielluda tol hetkel 12-aastase tüdrukuga. Tõendeid ta ei esitanud.

Unsworth nõuab Muskilt rahalist kompensatsiooni tekitatud valu ja kannatuste eest.

Kaitseadvokaadid keeldusid Muski rahaandmeid avalikustamast, kuid ütlesid, et tal on vara üle 20 miljardi dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles