Allikas: Türgi ei ürita Balti kaitseplaaniga NATO-t santažeerida (2)

BNS
Copy
Türgi lipp NATO tähe taustal.
Türgi lipp NATO tähe taustal. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Türgi rahulolematus Baltimaade ja Poola kaitseplaani asjus pole katse NATO-lt midagi välja pressida, ütles Türgi julgeolekuallikas esmaspäeval uudisteagentuurile Reuters enne Londonis algavat NATO tippkohtumist.

Samas rõhutas ta, et Türgil on NATO-s täielik vetoõigus.

Reuters teatas eelmisel nädalal, et Türgi keeldub toetamast Baltimaadele ja Poolale mõeldud kaitseplaani, kuniks Ankara saab teistelt NATO riikidelt rohkem toetust oma sõjale süüria kurdidest mässuliste vastu.

Ankara sõnul põhjustas patiseisu USA, kui ta loobus toetamast Türgi jaoks mõeldud kaitseplaani, mis oleks katnud mis tahes rünnaku riigi lõunapiiril, kus asub Süüria.

«NATO on institutsioon, kus Türgil on täielik vetoõigus, nii poliitilistes kui sõjalistes küsimustes, ning siin on menetlused,» ütles allikas New York Timesi vahendusel.

«Sellist asja, et Türgi santažeerib, pole olemas. Selline (vastupidine) avaldus on vastuvõetamatu,» lisas allikas.

Üks diplomaadist allikas ütles eelmisel nädalal Reutersile, et Türgi võttis sõjaplaani heakskiitmise tõkestamisega idaeurooplased pantvangi. Teine allikas nimetas Ankara käitumist segipaiskavaks.

Poolat, Leedut, Lätit ja Eestit hõlmav kaitseplaan vajab kõigi 29 liikmesriigi heakskiitu.

Üks Türgi diplomaadist allikas ütles hiljem, et Ankara on «pakkumistele avatud» ning et NATO peasekretär Jens Stoltenberg üritab leida liitlaste vahel ühist pinda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles