Soome peaminister astus tagasi (5)

Copy
Soome peaminister Antti Rinne andmas president Sauli Niinistöle tagasiastumisavaldust presidendi ametlikus residentsis Mäntyniemel.
Soome peaminister Antti Rinne andmas president Sauli Niinistöle tagasiastumisavaldust presidendi ametlikus residentsis Mäntyniemel. Foto: Jussi Nukari/AP/Scanpix

Soome peaminister Antti Rinne esitas täna tagasiastumispalve president Sauli Niinistöle, mille president ka rahuldas.

Soome peaminister Antti Rinne esitas täna pärast südapäeva president Niinistöle tagasiastumispalve. Rinne otsus sündis pärast Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) parlamendirühma koosolekut, kus ta teatas parteikaaslastele oma kavatsusest.

Rinne ja Niinistö tänasid üksteist lühidalt pärast seda, kui Rinne oli Niinistöle tagasiastumisavalduse andnud. «Tahan teid tänada lühikese koostöö eest, mis on minu hinnangul sujunud väga hästi,» sõnas Niinistö.

Rinne valitsus jõudis olla ametis umbes pool aastat. Niinistö palus praegusel valitsusel tööd jätkata kuni uue valitsuse ametissenimetamiseni.

Juunis ametisse astunud Rinne sai viimastel päevadel kõvasti kriitikat viisi üle, kuidas tema ja riigifirmade eest vastutanud erakonnakaaslane haldasid Soome Posti, mille töötajad novembris kaks nädalat streikisid.

Rinne andis hiljem pressikonverentsi, kus selgitas oma tagasiastumise tagamaid. Tema sõnul on parem, kui hästi alanud koostöö koalitsioonierakondade vahel jätkub. «Tunnetasin, et mina peaministrina ohustan seda koostööd, mistõttu otsustasin tagasi astuda.» Rinne esitatud avaldus tähendab tema Sotsiaaldemokraatliku Partei, Keskerakonna, Roheliste, Vasakliidu ja Rootsi Rahvapartei valitsuse ametlikku lagunemist.

Võimukoalitsioon nõudis Rinnelt selgitusi valitsuse avalduste ja tegude kohta postivaidluses. Kuid üks tähtis koalitsioonipartner – Keskerakond – ei aktsepteerinud esitatud selgitusi ning teatas, et ei usalda enam Rinnet. Erakond esitas talle ultimaatumi: astu tagasi või seisa silmitsi parlamendi usaldushääletusega. Viimane pidi toimuma kolmapäeval, kuid Rinne lahkumisega jääb see ära.

Keskerakonna juhi ja majandusminister Katri Kulmuni sõnul tegid Rinne ja sotsiaaldemokraadid «kindlasti raske, aga Soome huvides õige otsuse».

Iltalehti kirjutab, et peaministritoolist on huvitatud Rinne juhitava Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) esimene aseesimees, transpordi- ja kommunikatsiooniminister Sanna Marin, fraktsiooni esimees Antti Lindtman ning arengukoostöö ja väliskaubanduse minister Ville Skinnari. Skinnari on väljendanud toetust oma Marinile.

Marin teatas, et jätab Brüsselis toimuva Euroopa Liidu kohtumise vahele ning lendab tagasi Helsingisse. Ta on kommentaarides olnud napp, kuid märkis, et on valmis peaministri ametikoha vastu võtma: «Ma ei väldi vastutust.»

Rinne juhitav SDP valib endale uue juhi järgmise aasta suvel toimuval parteikonverentsil, teatas täna erakonna esimene aseesimees Marin. Ajakirjanike küsimusele, kas täna valitsusjuhi kohalt tagasi astunud Rinne jätkab seni erakonna eesotsas või mitte, vastas Marin, et talle teadaolevalt muud otsustatud pole ning et asjad edenevad reeglipäraselt.

Edasised sammud

Uusi parlamendivalimisi Soomes siiski oodata ei ole, parlament otsustab uue peaministri üle järgmisel nädalal. Analüütikute arvates lepivad jätkavad koalitsioonipartnerid ka uues valitsuses, sest see on nende kõikide huvides.

Kõige tõenäolisemalt jätkatakse sama valitsusprogrammiga, kuid mängitakse mõned ministrikohad ümber, ütles analüütik Sini Korpinen.

Tulevase peaministrikandidaadi sõelal näivad praegu olevat sotside 37-aastane fraktsiooni juht Antti Lindtman ja 34-aastane asejuht Sanna Marin, kes on ühtlasi transpordi- ja kommunikatsiooniminister.

Opositsioonierakonnad nõuavad aga korralikke valitsusläbirääkimisi. Koonderakonna juhi Petteri Orpo sõnul tuleks läbirääkimistele kaasata kõik erakonnad. «Meil on ennegi peaminister valitsusest lahkunud, kuid praeguses olukorras pidi ta tagasi astuma. Praegu on tähtis, et toimuksid korralikud diskussioonid, mitte kiirläbirääkimised.»

Orpo sõnul ei välistaks nad koalitsiooni saamisel ühtegi erakonda. «Selle erinevusega, et peab muutuma seni tehtud vasakpoolne poliitika.»

Praeguse koalitsiooni jätkamist kinnitas Rinnele umbusaldust avaldanud Keskerakonna juht Kulmuni. «Lahendus annab võimaluse jätkata nende viie parteiga ühise valitsusprogrammi elluviimist.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles