EL lubas vastata USA võimalikele Prantsuse tollidele ühtselt

Copy
Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen (vasakul) ja ametist lahkunud president Jean-Claude Juncker teisipäeval Brüsselis võimu üleandmise tseremoonial.
Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen (vasakul) ja ametist lahkunud president Jean-Claude Juncker teisipäeval Brüsselis võimu üleandmise tseremoonial. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Kui USA kehtestab Prantsuse kaupadele uued tollid, järgneb Euroopa Liidu ühtne vastus, ütles Euroopa Komisjoni kõneisik teisipäeval.

«Nagu kõigis teistes kaubandusküsimustes, tegutseb ja vastab EL ühiselt ja jääb ühtseks,» ütles komisjoni pressiesindaja Daniel Rosario pärast USA esmaspäevast ähvardust kehtestada Prantsuse kaupadele 100-protsendine tollimaks.

Kaubandusküsimustes EL-i 28 liikmesriiki esindav Euroopa Komisjon koordineerib järgmisi samme Prantsuse võimudega, sõnas ta. 

Euroopa Komisjoni pressiesindaja kutsus dialoogile ja märkis, et Washingtonil on enne tollimaksude kehtestamist võimalus kasutada teisi abinõusid, nagu pöördumine Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO). 

«Me oleme jätkuvalt seda meelt, et WTO on koht kõigi kaubandusvaidluste lahendamiseks. Seega soovib EL otsekohe alustada USA-ga arutelu selle üle, kuidas seda probleemi lahendada,» lausus Rosario.

Ta kinnitas, et EL tahab endiselt saavutada rahvusvahelist kokkulepet digihiidude maksustamises. «Me jätkame tõsist tööd oma partneritega selle saavutamiseks ja meid julgustab praeguseks saavutatud edu,» ütles Rosario. 

Washingtoni ähvardus oli vastus Prantsuse digihiidude maksule, mis Washingtoni hinnangul diskrimineerib USA tehnoloogiahiide nagu Google ja Facebook.

USA kaubandusvolinik tegi esmaspäeval ettepaneku kehtestada kuni sajaprotsendine toll Prantsuse kaupadele nagu juust, šampanja, käekotid. Toll puudutaks kokku 2,4 miljardi väärtuses importi ja see on vastus Pariisi internetihiidude maksule.

See võib kahekordistada hinna, mida Ühendriikide tarbijad Prantsuse impordi eest maksavad. Novembris kehtestas Washington 25-protsendise tolli ka Prantsuse veinile, osana Airbusi riigiabi puudutavast vaidlusest.

Prantsusmaa kehtestas 3-protsendise maksu digihiidude Prantsusmaal tehtud käibele. See mõjutab firmasid, mille ülemaailmne aastakäive on üle 750 miljoni euro ja Prantsuse oma üle 25 miljoni euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles