Tšehhi andis Kunderale tagasi temalt 40 aasta eest võetud kodakondsuse

Copy
Tšehhi romaanikirjanik MIlan Kundera (paremal) sellel 2009. aastast pärineval fotol.
Tšehhi romaanikirjanik MIlan Kundera (paremal) sellel 2009. aastast pärineval fotol. Foto: Remy Vlachos/AP/Scanpix

Praha andis romaanikirjanik Milan Kunderale Tšehhi kodakondsuse 40 aastat pärast seda, kui Tšehhoslovakkia kommunistlikud võimud talt selle pärast Prantsusmaale emigreerumist ära võtsid, teatas Tšehhi välisministeerium teisipäeval. 

Tšehhi välisametkonna pressiesindaja Zuzana Štíchová ütles AFP-le, et Kundera ja tema naine Vera said dokumendid kätte 28. novembril Tšehhi suursaadikult Pariisis. 

«Mingit tseremooniat ei korraldatud, toimus lihtsalt isiklik üleandmine,» lausus pressiesindaja, kelle sõnul hindab Tšehhi välisministeerium Kunderat, kelle raamatud on teinud Tšehhi maailmakuulsaks. 

Tšehhoslovakkia võimud võtsid Kunderalt ja tema abikaasalt Veralt kodakondsuse 1979. aastal pärast seda, kui kirjanik kritiseeris ühes oma romaanis teravalt toonast Tšehhoslovakkia kommunistist presidenti Gustáv Husákit. Nad emigreerusid 1975. aastal ja said 1981. aastal naturalisatsiooni korras Prantsuse kodakondsuse.

Praegu 90-aastane Kundera külastas Tšehhit viimati 23 aastat tagasi.

Tema tuntuim romaan «Olemise talumatu kergus» ilmus 1984. aastal.

Tšehhi peaminister Andrej Babiš pakkus eelmisel aastal Pariisi külastades Kunderale ja tema naisele Tšehhi kodakondsust.

«Nad olid siiralt rahul. Nad olid teadlikud, et see ei ole elumuutev hetk, kuid nad tunnetasid kahtlemata selle sümboolsust, mis oli nende jaoks väga tähtis,» ütles Tšehhi suursaadik Prantsusmaal Petr Drulák päevalehele Právo pärast Kunderatele kodakondsusdokumentide andmist nende Pariisi kodus. 

Tšehhoslovakkia jagunes 1993. aastal neli aastat pärast kommunistliku režiimi langemist niinimetatud sametlahutuse tulemusena Tšehhiks ja Slovakkiaks. Mõlemad riigid hakkasid oma territooriumil väljastama vastavalt Tšehhi ja Slovakkia passe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles