Macron: Türgi väed teevad mõnikord koostööd IS-i liitlastega

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) teisipäeval Londonis NATO liidrite kohtumise kõrvalt peetud kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga.
Prantsuse president Emmanuel Macron (vasakul) teisipäeval Londonis NATO liidrite kohtumise kõrvalt peetud kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron süüdistas teisipäeval Türgi vägesid Põhja-Süürias alustatud sõjalise operatsiooni käigus episoodilises koostöös äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) seotud võitlejatega. 

«Kui ma vaatan Türgit, võitlevad nad nüüd nende vastu, kes võitlesid koos meiega. Ja mõnikord võitlevad nad koos ISIS-e vahemeestega,» lausus Macron ühisel pressikonverentsil koos USA presidendi Donald Trumpiga, kasutades IS-i teist nimekuju. 

Prantsuse riigipea viitas Türgi-meelsetele Süüria mässulistele, kes võitlevad koos Türgi vägedega Põhja-Süürias kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vastu. 

Macron, kes kohtub hiljem teisipäeval Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga, ütles ka, et jääb oma palju poleemikat tekitanud väite juurde, et NATO on strateegiliselt ajusurma seisundis. 

«Minu avaldus tõi kaasa vastukaja paljudelt inimestelt. Ma jään selle juurde,» lausus Prantsuse president. «Ühine vaenlane on täna terrorirühmitused, nagu me mainisime. Kahjuks pean ma ütlema, et meil ei ole laua ümber terrorismi kohta üht ja sama definitsiooni,» märkis ta. 

Prantsuse presidendi sõnul ei tohi suhtumises IS-i olla mingit mitmetähenduslikkust ning Türgi sammud liitlasi sõjategevuses pühasõdalastega aidanud kurdi relvarühmituste vastu näitavad vajadust parema koordinatsiooni järele NATO liitaste vahel. 

«Me oleme kaotanud koostöö Türgiga julgeoleku, kaubanduse, rände, Euroopa Liidu ja Prantsusmaa koha pealt,» ütles Macron, kelle sõnul tuleb tippkohtumisel klaarida ära kaks küsimust. 

«Kuidas on võimalik olla alliansi liige, olla täielikult lõimitud ja osta asju Venemaalt?» küsis Macron, viidates Vene õhutõrje raketisüsteemide S-400 ostule Türgi poolt. 

Teiseks tuleb tema sõnul küsida, kas Türgi tahab jääda NATO liikmeks, kui Erdoğan teeb teoks ähvarduse blokeerida Poola ja Balti riikide kaitseplaanide heakskiitmine, kui NATO liikmesriigid ei kuuluta Süüria kurdide relvarühmitusi terroristlikeks. 

Erdoğan ütles teisipäeval, et ta pole jätkuvalt valmis kiitma heaks Poola ja Baltimaade kaitseplaani, enne kui allianss tunnistab terroristlikuks rühmitused, mida peab terroristlikeks Ankara.

Trump nimetas teisipäeva hommikul NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga kohtudes Macroni väidet alliansi ajusurmast väga solvavaks. «See oli väga inetu avaldus 28 riigi kohta,» lausus USA president.

«Keegi ei vaja NATO-t rohkem kui Prantsusmaa. Ei tuleks niisama ringi käia ja teha NATO kohta selliseid avaldusi. See on väga lugupidamatu,» lausus Trump, kes on viimastel aastatel ise korduvalt NATO-t kritiseerinud. 

Kohtumisel Macroniga näitas Trump Türgi presidendi suhtes üles aupaklikkust, märkides, et Türgi oli oktoobris IS-i liidri Abu Bakr al-Baghdadi tapmiseni viinud USA eriväelaste operatsiooni ajal väga abivalmis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles