Välisministeeriumi tippametnik: Ukraina ei sekkunud USA valimistesse

BNS
Copy
David Hale.
David Hale. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix Baltics

USA välisministeeriumi kõrgeim karjääridiplomaat lükkas teisipäeval ühemõtteliselt tagasi president Donald Trumpi juhtimisel levitatava vandenõuteooria, et 2016. aasta presidendivalimistesse sekkus Ukraina, mitte Venemaa. 

Demokraadist senaator Robert Menendez küsis senati välissuhete komitee istungile kutsutud välisministeeriumi poliitikaküsimuste kantslerilt David Hale'ilt, kas tal on tõendeid Ukraina sekkumisest Trumpi võiduga lõppenud valimistesse. «Ei ole,» kõlas vastus. 

«Ei,» vastas Hale Menendeze teisele küsimusele selle kohta, kas Venemaa sekkumine USA valimistesse on «pettus», nagu Trump sageli väidab. 

«Jah, luurekogukonna hinnangul andis Vene president Vladimir Putin 2016. aastal käsu mõjutuskampaania läbiviimiseks meie presidendivalimiste vastu,» lausus Hale, kes on välisministri ja asevälisministri järel välisministeeriumi tähtsuselt kolmas isik. 

Tal ei ole enda sõnul mingit põhjust kahelda USA riikliku julgeoleku nõukogu endise Venemaa-eksperdi Fiona Hilli sõnades. Hill ütles presidendi tagandamisjuurdlust läbi viivatele esindajatekoja komiteedele, et teooria Ukraina sekkumisest USA valimistesse on Venemaa levitatav propaganda. 

Trump kutsus juulikuises telefonivestluses Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid lisaks oma poliitilise rivaali Joe Bideni ja tema poja tegevuse uurimisele uurima ka oma eraadvokaadi Rudy Giuliani levitatud teooriat, et USA Demokraatliku Partei arvutiserver oli ühe Ukraina firma käes. 

Tagandamisjuurdluse käigus ütlusi andnud tunnistajad on öelnud, et Giuliani juhtis Trumpiga kooskõlastatult Ukraina suunal Ühendriikide varivälispoliitikat, minnes mööda tavalistest diplomaatilistest kanalitest. 

Üks teine senaator küsis Hale'ilt, kas Giuliani on endiselt seotud Ukraina-suunalise diplomaatiaga. «Mulle teadaolevalt mitte,» kõlas vastus. 

Hale'i ülemus, USA välisminister Mike Pompeo on jäänud seda küsimust kommenteerides ettevaatlikuks. Ta ei ole öelnud, et usub vandenõuteooriat Ukraina sekkumisest USA presidendivalimistesse, kuid on märkinud, et tunneb kohust uurida kõiki väiteid valimistesse sekkumisest. 

Ukraina on igasugused väited Ühendriikide valimistesse sekkumisest tagasi lükanud. 

USA luureteenistuste hinnangul viis Venemaa 2016. aasta USA presidendivalimiste eel sotsiaalmeedias läbi koordineeritud desinformatsioonikampaania ja kasutas demokraatide vastu häkkimisrünnakuid, et kahjustada demokraatide kandidaati Hillary Clintonit ja kallutada valimised Trumpi kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles