Kim tõusis taas valgel hobusel pühale mäele

BNS
Copy
Kim Jong-un kaaskonnaga
Kim Jong-un kaaskonnaga Foto: REUTERS/KCNA

Põhja-Korea autoritaarne juht ratsutas taas valgel hobusel pühale mäele; tegemist oli juba teise sümboolse külaskäiguga kolme nädala jooksul, teatas kolmapäeval riigimeedia.

Korea riiklik uudisteagentuur avaldas mitmeid fotosid, mis kujutavad Kimi koos oma naise ja kõrgete sõjaväelastega lumega kaetud Paektu tippu tõusmas, kõik valgetel ratsudel.

Paektu mägi ja valged hobused on Kimi perekonna dünastiaga seostatud sümbolid. «Suur juht» on varem Korea poolsaare kõreimal mäel käinud enne tähtsate otsuste langetamist nagu mõjuka onu hukkamine 2013. aastal ning Souliga ja Washingtoniga aktiivsema suhtluse alustamine 2018. aastal

«Me peame alati elama ja töötama Paektu ründavas vaimus,» ütles KCNA andmeil Kim.

«Imperialistid ja klassivaenlased teevad veelgi meeleheitlikumaid katseid õõnestada meie partei ideoloogilist, revolutsioonilist ja klassipositsiooni.»

Kim on seadnud aasta lõpu tähtajaks, mil Washington peab tulema välja uute ettepanekutega tuumadiplomaatia päästmiseks. 

Põhja-Korea välisministeerium hoiatas teisipäeval, et sõltub täielikult Washingtonist, millise «jõulukingituse» nad Pyongyangilt saavad.

Põhja-Korea ametnikud on varem hoiatanud, et tuuma- ja kaugmaarakettide katsetuste moratooriumi tühistamine otsustatakse Washingtoni sammudest lähtudes.

Möödunud nädalal katsetas Pyongyang enda sõnul «ülisuurt mitmelasulist raketisüsteemi», tulistades välja rakette, mis Lõuna-Korea andmeil maandusid Põhja-Korea idaranniku lähedal. 

KCNA teatas kolmapäeval, et valitseva Töölispartei keskkomitee istungil detsembri lõpus tulevad arutusele tähtsad teemad seoses muutunud olukorraga kodu- ja välismaal. Päevakorra üksikasjad jäid siiski ebaselgeks.

Paljude ekspertide sõnul ei ole Ühendriikidelt oodata järeleandmisi, mis Põhja-Koread rahuldaksid.

President Donald Trump ärgitas teisipäeval Kimi järgima oma väidetavat lubadust Põhja tuumadesarmeerimisest.

«Minu suhted Kim Jong-uniga on tõesti head, kuid see ei tähenda, et ta ei peaks kokkuleppeid järgima. Ta lubas tuumarelvadest vabaneda,» lausus Trump visiidil Londonisse. 

«Meil on nüüd võimsam sõjavägi kui kunagi varem ning me oleme kaugelt kõige võimsam riik maailmas ning loodetavasti ei pea me seda kasutama. Ent kui vaja, me kasutame.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles