Väikesadama arendajad mõisteti kriminaalses kokkumängus süüdi (1)

BNS
Copy
Rannaaugu sadam Mustjala kandis.
Rannaaugu sadam Mustjala kandis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ringkonnakohus mõistis teisipäeval süüdi Saaremaal Mustjala vallas Rannaaugu sadamat rajanud mittetulundusühingu ja ehitusettevõtja, keda prokuratuur süüdistas kriminaalses kokkumängus, mille eesmärk oli ehitaja rahaga näidata arendaja omaosaluse olemasolu.

Varasemalt mõistis Pärnu maakohus mittetulundusühingu ja ehitaja soodustuskelmuse asjas õigeks, kuid prokuratuur nägi maakohtu õigeksmõistva otsuse põhjendustes olulisi puudusi ja vaidlustas selle ringkonnakohtus.

«Süüdistus tugines suures osas tõenditele, mis üksikuna võetult kuritegu tõendada ei saa, kuid vaadeldes kõiki tõendeid kogumis, joonistub kuritegelik käitumine selgelt välja. Eile tegi ringkonnakohus teatavaks otsuse, milles nõustus prokuratuuri seisukohtadega, tühistas maakohtu otsuse ning mõistis Tatjana Aldi, Evald Sosnini, Jaak Reinmetsa, MTÜ Vahuranna ja OÜ Monoliit kõigis neile esitatud etteheidetes süüdi,» ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe BNS-ile.

Ta lisas, et ebakõlasid Rannaaugu sadama ehitusel tehtud tegelike tööde ja esitatud arvete vahel nägid kohtud ka varasemas haldusvaidluses põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametiga (PRIA).

«[Seega] on ringkonnakohtu süüdimõistev otsus soodustuskelmuse süüdistuses igati loogiline ja ootuspärane. Prokuratuuri jaoks on oluline võit seegi, et ringkonnakohus mõistis sadama ehitajalt välja enam kui 170 000 eurot kriminaaltulu ning maksumaksjalt välja petetud raha jõuab riigikassasse tagasi,» märkis Tuulemäe.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab MTÜ Vahuranna juhatuse liikmeid Tatjana Alti ja Evald Sosninit soodustuskelmuses ning OÜ-d Monoliit ja selle esindajat Jaak Reinmetsa soodustuskelmusele kaasaaitamises.

Süüdistuse järgi kajastasid Alt ja Sosnin Reinmetsa kaasabil mittetulundusühingule PRIA-lt toetuse taotlemisel valeandmeid. Eksimusse viiduna maksis PRIA välja Rannaaugu sadama esimese etapi ehitamiseks ette nähtud toetuse, enam kui 170 000 eurot.

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja seda on võimalik 30 päeva jooksul vaidlustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles