Vene patriarh hoiatab koduvägivalda sekkumise ohtude eest

Copy
Foto: Sergei Konkov / TASS / Scanpix

Vene õigeusukiriku pea kritiseeris kavandatavat koduvägivallaseadust ja hoiatas rahvaesindajat perekonnaellu sekkumise ohtude eest.

Eelnõu pakub Venemaal esmakordselt koduvägivalla seadusliku määratluse ja kehtestab piirangud vägivallatsejatele.

Patriarh Krill ütles Kremli katedraalis jumalateenistuse järel, et loomulikult ei saa lubada perekonnas igasugust vägivalda, kuid viimase aja suundumused seadusandlikus sfääris tunduvad ohtlikud. 

Inimõigusaktivistide sõnul on perevägivalda käsitlevaks seaduseks ammu aeg, sest praegu ei ähvarda vägivallatsejaid kuigi tõsised karistused.

Nende seisukohta ei jaga aga õigeusklikud, kelle meelest ei tohi riik perekonnaellu sekkuda, ja konservatiivid, kes näevad eelnõus Lääne ohtlikku mõju.

Patriarhi sõnul on eelnõu kaitse «seadustada väliste jõudude sekkumine pereellu, mis on püha».

«Seesugusesse võõraste sekkumist tuleb suhtuda äärmise ettevaatusega,» hoiatas ta.

Kirik on koduvägivalla küsimuses riiklike institutsioonidega teravas vastuolus. Vene peaprokuratuur kiidab eelnõu ja inimõiguslased kannustavad seda vastu võtma, ehkki nende arvates ei lähe see probleemi lahendamiseks piisavalt kaugele.

Vene õigeusu patriarhaadi pere-, ema- ja lastekaitsekomisjon taunis teisipäeval perevägivalla eelnõu, öeldes, et see ei ole kooskõlas traditsiooniliste vene vaimsete ja kõlbeliste väärtustega.

Samas hoiatatakse, et eelnõu põhjal võib «peaaegu iga normaalse inimtegevuse koduvägivallaks tunnistada» ja see võib viia lapse põhjendamatu vanematest eraldamiseni.

Eelnõu toetavad need, kes järgivad LGBT ja feminismiideoloogiat, leidis komisjon.

Sama kirikukomisjon toetas 2018. aastal avalikult peaaegu kõigi koduvägivalla vormide dekriminaliseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles