Teadlane: jääkaru T-34 saab oma karva puhtaks

Copy
Ekraanikuva Facebooki videost.
Ekraanikuva Facebooki videost. Foto: facebook.com

Vene sotsiaalmeedias hakkas hiljuti levima video, kus võib näha jääkaru, kellele on soditud kiri «T-34». Kardeti, et looma spreivärviga märgistamine võib tema jaoks raskeks muuta ümbritsevas keskkonnas nähtamatuks jäämise ja toidu hankimise.

Venemaa teaduste akadeemia bioloogiliste probleemide osakonna teadur Anatoli Kotšnev rahustas aga karu pärast muretsevaid inimesi ja ütles: «Kui see on tavaline värv, siis tuleb see vees lahti ja ta pühib selle lumele. Sellest pole hullu...kuigi alguses on tal hüljeste püüdmine raske.» Siiski usub teadlane, et karu elab vahejuhtumi üle ilma tervisehädadeta.

Teadlane lisas ka video sellest, kuidas jääkarud määrdunud kasukat puhastavad. Ta märkis, et selline nali on kiskja suhtes väga inetu, aga ütles, et karu ei saa surma, sest ikka juhtub seda, et nende karvkate on räpane.

Sotsiaalmeediasse postitas video karust Maailma Looduse Fondi liige Sergei Kavri, kelle sõnul jagati seda Tšukotka piirkonna põlisrahvaste WhatsAppi grupis. Kavri sõnul ei oleks loomi jälgivad teadlased kindlasti jääkaru niimoodi märgistanud. Kiri «T-34» viitab kuulsale Teise maailmasõja aegsele Vene tankile.

Jääkaru on lisatud ohustatud liigina rahvusvahelisse Punasesse Raamatusse ja ka Venemaa Punasesse Raamatusse. Teadlaste sõnul on maailmas alles umbes 30 000 jääkaru, kellest pooled elavad Kanada territooriumil. Ülejäänud neist elavad Venemaa Arktika-osas, USAs, Gröönimaal ja Norras.

Ekspertide sõnul on jääkarude arvukuse vähenemine seotud kliimamuutustega. Teiste võimalike põhjustena on välja toodud salaküttimine ja õhureostus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles