Pompeo: USA nimetab 23-aastase vaheaja järel Sudaani suursaadiku

BNS
Copy
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Scanpix Baltics

USA teatas kolmapäeval Sudaani peaministri Abdalla Hamdoki visiidi ajal, et nimetab 23-aastase vaheaja järel taas Sudaani suursaadiku.

Riikidel on kavas suursaadikuid vahetada, ütles USA välisminister Mike Pompeo.

«See otsus on ajalooline samm USA-Sudaani kahepoolsete suhete tugevdamiseks, eriti kuna tsiviilisikute juhitav üleminekuvalitsus on asunud hiiglaslikke reforme läbi viima,» ütles Pompeo avalduses.

Hamdon on näidanud pühendumust rahuläbirääkimistele relvastatud opositsioonirühmitustega, moodustanud uurimiskomisjoni vägivalla uurimiseks meeleavaldajate vastu ja pühendunud demokraatlike valimiste läbiviimisele 39 kuu pikkuse üleminekuperioodi lõpus, sõnas välisminister. 

Suurbritannias hariduse saanud endine ÜRO ametnik Hamdok kohtus USA välisministeeriumi number kolme, poliitikaküsimuste kantsleri David Hale'iga, sest nii välisminister Mike Pompeo kui ka president Donald Trump viibivad välismaal. 

Ta on esimene Sudaani liider, kes alates 1985. aastast Ühendriike külastab.

Hamdok kohtus ka kongresmenide ja rahandusminister Steven Mnuchiniga, kes tervitas uue valitsuse väljahõigatud pühendumist inimõiguste austamisele, korruptsiooniga võitlemisele ja Sudaani majanduse reformimisele. Rahandusministeeriumi pressiesindaja sõnul rääkis Mnuchin Hamdokile sellest, et Sudaan peab tegema rahapesu ja terrorismi rahastamise vastu senisest suuremad jõupingutusi. 

Hamdok sai Sudaani liidriks augustis pärast seda, kui kuid kestnud meeleavaldajad kukutasid sõjaväe abil esmalt 30 aastat riik valitsenud president Omar al-Bashiri ja sundisid seejärel võimu võtnud sõjaväge jagama võimu tsiviilisikutega. 

Hamdok juhib tsiviilisikute enamusega suveräänset nõukogu, mis peaks tüürima Aafrika riigi läbi kolmeaastase üleminekuperioodi.

Ühendriikidel olid 1989. aastal võimule tulnud Bashiriga pingelised suhted, sest Sudaani eksliider asus võimuletõusu järel toetama islamiäärmuslasi ja võõrustas oma riigis terrorivõrgustiku Al-Qaeda liidrit Osama bin Ladenit. 

Sudaan on olnud pikka aega paariariigi staatuses, peamiselt sellepärast, et Ühendriigid kandsid selle 1993. aastal terrorismi toetavate riikide nimekirja. Sinna kuulumine on kahjustanud riigi majandust ja takistanud välisinvesteeringutel riiki jõudmist.

Bashiri pärand mõjutab Sudaani suhteid USA-ga tänaseni. Sudaani valitsus tahab USA-lt riigi eemaldamist terrorismi toetavate riikide nimekirjast, kuid Washington on andnud mõista, et see on pikk protsess ja kiireid muutusi ei ole oodata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles