Huawei esitas USA kohtule hagi keelu tühistamiseks

Copy
Huawei peajurist Song Liuping 29. mail Shenzhenis Huawei peakorteris.
Huawei peajurist Song Liuping 29. mail Shenzhenis Huawei peakorteris. Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Hiina telekomihiid Huawei teatas neljapäeval, et esitas USA kohtule hagi keelu tühistamiseks, mis takistab Ühendriikide maapiirkondades tegutsevatel teenusepakkujatel taotleda 8,5 miljardi suurusest föderaalfondist toetust Huawei varustuse ostmiseks. 

Huawei väidab USA apellatsioonikohtule esitatud hagis, et novembris Huaweile ja teisele Hiina telekomifirmale ZTE-le riikliku julgeoleku kaalutlustel kehtestatud keeluga ei tõendatud väiteid Huaweist lähtuvast ohust, keelu kehtestamine oli nõuetekohase protsessi rikkumine ja on seega ebaseaduslik. 

"Huawei on Hiina firma. See on (Washingtoni) ainus ettekääne," ütles Huawei peajurist Song Liuping Hiina lõunaosas Shenzheni linnas firma peakorteris ajakirjanikele. 

USA föderaalse kommunikatsioonikomisjoni (FCC) esimees Ajit Pai teatas novembris keeldu kehtestades, et Huaweil ja ZTE-l on tihedad sidemed Hiina kommunistliku valitsuse ja sõjaväeaparaadiga ning nad kujutavad seega endast ohtu USA riiklikule julgeolekule. 

FCC tegi ka ettepaneku, et telekomiteenuste pakkujad oleksid edaspidi kohustatud tühistama või asendama Hiina firmadelt tellitud olemasolevad teenused või varustuse.

Föderaalset Universaalset teenusefondi kasutatakse telekommunikatsiooniteenuste ja -varustuse toetamiseks peamiselt Ühendriikide maapiirkondades - turg, kus Huawei on USA valitsuse survest hoolimata kanda kinnitanud. 

Songi sõnul ei suutnud FCC esitada mingeid tõendeid oma väite kinnitamiseks, et Huawei kujutab endast ohtu, ja ignoreeris Hiina firma vastupidiseid kinnitusi. 

Märtsis esitas Huawei kohtule hagi, nõudes USA kaitse-eelarve seaduse põhiseadusvastaseks kuulutamist, sest see keelab Ühendriikide valitsusasutustel Hiina firma varustust ja teenuseid osta ning keelab neile koostöö kolmandate osalistega, kes on Huawei kliendid. 

Huawei on 5G tehnoloogia osas maailmas juhtival kohal ning Nokia ja Ericssoni kõrval üks vähestest firmadest, millel on 5G võrkude rajamise võimekus.

Mitu riiki eesotsas USA-ga peavad Huaweid aga julgeolekuohuks ja kardavad, et Peking võib Huawei tehnoloogiat luuramiseks kasutada. 

USA president Donald Trump keelas mais riigi firmadel Huaweiga äri teha olukorras, kus Ühendriikide ametnikud süüdistavad firmat Iraanile kehtestatud sanktsioonide rikkumises. 

Sestsaadik on Trump teinud Huaweile ajutisi erandeid, andes maapiirkondades asuvatele teenusepakkujatele keelu järgmiseks lisaaega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles