USA hoiatas Iraani Hormuze väina sulgemise eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval Pärsia lahes alanud Iraani mereväeõppused.
Laupäeval Pärsia lahes alanud Iraani mereväeõppused. Foto: SCANPIX

Ühendriikide mereväe teatel ei luba nad Iraan sulgeda strateegiliselt olulist Hormuze väina Pärsia lahe suudmes.

Teheran ähvardas üleeile sulgeda Pärsia lahte India ookeanist lahutava Hormuze väina, kui lääneriigid otsustavad kehtestada Iraani tuumaprogrammi tõttu embargo islamivabariigi naftaekspordile.

Bahreinis paikneva USA Viienda Laevastiku esindaja Rebecca Rebarichi kinnitusel on nad vajadusel valmis islamivabariigi pahatahtlikele sammudele vastama ega luba Hormuze väina sulgeda. Ka kinnitas Rebarich, et oluline on tagada kaupade ja teenuste vaba liikumine läbi väina, vahendas BBC.

Pentagoni esindaja George Little aga kinnitas, et väin on oluline kogu piirkonna stabiilsust ja julgeolekut silmas pidades. Seejuures nimetas Little väina oluliseks kõikidele Pärsia lahe ääres asuvatele riikidele, teiste seas ka Iraanile, leides, et pingete tõus ei tule kasuks ühelegi riigile.

Läbi strateegiliselt olulise meretee liigub umbes kolmandik kogu maailma eksporditavast naftast ehk 15 miljonit barrelit päevas. Kui Iraan peaks väina kas või nädalaks blokeerima, oleks sellel oluline mõju kogu maailma majandusele.

Siiski leidis USA välisministeeriumi esindaja Mark Toner, et Iraan püüab ähvarduste läbi juhtida tähelepanu kõrvale olulistelt küsimustelt, tuues välja asjaolu, et Teheran ei täida endale tuumarelvastuse leviku piiramise lepinguga võetud kohustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles