Briti koopasukelduja kirjeldas USA kohtule Muski säutsust tingitud kannatusi (1)

Copy
Briti koopauurija Vernon Unsworth kohtus ütlusi andmas.
Briti koopauurija Vernon Unsworth kohtus ütlusi andmas. Foto: Reuters / Scanpix

Briti koopasukelduja Vernon Unsworth tunnistas eile kohtus, kuidas tema pedofiiliks tembeldamine miljardär Elon Muski poolt on kahjustanud tema mainet ja elukvaliteeti.

Autofirma Tesla tegevjuht Musk sõimas Tais koopasse lõksu jäänud lapsi päästa aidanud Unsworthi Twitteris «pedotüübiks» («pedo guy»). Poolte sõnasõda toimus rohkem kui aasta tagasi.

Säuts oli vastus Unsworthile, kes pisendas Muski püüdlusi ehitada poiste päästmiseks väikeallveelaeva ning nimetas seda avalike suhete trikiks.

«Sisuliselt anti mulle eluaegne karistus enneaegse vabastamise võimaluseta,» rääkis Unsworth. «See on väga jõhker tunne. Ma tunnen end alandatuna, häbistatuna, määrituna.»

Ta ütles, et pidi Muski laimu eest kohtusse kaebama, sest kui poleks seda teinud, näinuks autotöösturi väide tõesena.

Unsworth taotleb kohtus rahalist hüvitist valu, kannatuse ja emotsionaalse kahju eest, mida säuts põhjustas.

Musk ütles Los Angelese kohtule, et ei nimetanud Unsworthi pedofiiliks. Tema sõnul oli kasutatud väljend kerglane solvang ja keegi ei tõlgendanud seda kui pedofiila süüdistust. Lõuna-Aafrikas, kus Musk üles kasvas, tähendavat see vaid «kõhedusttekitavat vanameest».

Unsworthi advokaat küsis miljardärilt, kuidas meedia solvangut käsitles. Musk ütles, et uudisteorganisatsionid tõlgendasid seda solvanguna.

Advokaat proovis edutult näidata uudiste pealkirju, mille järgi tõlgendati Muski kasutatud fraasi pedofiili tähenduses.

Kohtunik Stephen Wilsoni sõnul on see, kuidas terve mõistusega inimene Muski sõnavõttu tõlgendab, vandekohtunike, mitte ajakirjanike otsustada.

«Need reporterid võtavad sõna «pedotüüp» ja kirjutavad oma lood, öeldes, et see on pedofiilia,» ütles Wilson. «See on huvitavam lugu, kui öelda «pedotüüp».»

Muski advokaat Alex Spiro tõi välja, et kuninganna Elizabeth II tegi Unsworthi laste päästmise eest Briti impeeriumi ordu liikmeks, mistõttu ei ole tema väited kannatustest tõsiseltvõetavad.

Unsworth ütles aga, et oli Muski säutsu tõttu kaotanud enesekindluse ja ei tahtnud tseremoonial osaleda, sest sündmust oleks varjutanud «pedotüübi» mainimine: seda mainiti ka autasu saamist käsitlevas uudises.

Kui tema ema ja lähedaste jaoks oli autasu saamine hea päev, siis tema enda jaoks mitte, kirjeldas ta.

Üle kahe nädala kestnud koopadraama algas 2018. aasta suvel, kui 12 poissi – vanuses 11–16 aastat – ja nende vutitreener jäid Tai põhjaosas kinni vett täis valgunud koopasse.

Päästetöödel osales ka koopasukelduja Unsworth, kelle nõu peeti laste elusana väljasaamiseks määravalt tähtsaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles