Vene ja Hiina luurajad muutuvad Soomes järjest aktiivsemaks (1)

Copy
Soome kaitsepolitseile valmistab muret tehnoloogiaettevõte Huawei, kes on lähedalt seotud Hiina riigi ja selle julgeolekuorganitega.
Soome kaitsepolitseile valmistab muret tehnoloogiaettevõte Huawei, kes on lähedalt seotud Hiina riigi ja selle julgeolekuorganitega. Foto: China Stringer Network/Reuters/Scanpix

Soome kaitsepolitsei (Supo) värske aastaraporti andmetel tegutseb Soomes kümneid välisriikide luurajaid, kõige rohkem Venemaalt ja Hiinast.

Supo hinnangul teevad kümned välisriikide luureorganisatsioonide töötajad aastas mitmeid lühiajalisi luureoperatsioone. Supo teatel huvitab Soome kõige rohkem Venemaa ja Hiina luureorganisatsioone. Samad riigid on olnud Supo aastaraportites juba varemgi.

Soomes teevad välisriigid küberluuret, mida on vaja Supo hinnangul 5G-võrgu ülesehitamisel arvestada. Euroopa Liidus on muret tekitanud Hiina tehnoloogiaettevõtte Huawei pakutavad võrguseadmed.

«Tähtis on meeles pidada, et Hiina ettevõtetel on tihti väga tugevad sidemed Hiina riigi ja selle võimusüsteemiga,» teatas Supo raportis. «Hiinas hakkas hiljuti kehtima seadusemuudatus, mis sunnib kõiki ettevõtteid aitama riiklikke julgeolekuasutusi.»

Supo hinnangul on Soome-suunaline küberluure viimastel aastatel kasvanud. «Soomes viiakse jätkuvalt läbi küberoperatsioone, mille eesmärk on riiklik luure, tehnoloogilise ümbruskonna kaardistamine või mõjutamine. Küberluure ei puuduta aga vaid avalikke asutusi.»

Supo teatel on välisriikide luure sihtmärk ka eraettevõtete tootearendused ning eraisikute infovahetus. Välisriikide luuret huvitavad ka Soome poliitika prognoos ja poliitiliste otsuste mõjutamine.

«Luureorganisatsioonidel on teatud mõjutamise sihtmärgid. Lisaks nendele on viimasel ajal luuretegevus suunatud ka Soome tegevusele Euroopa Liidu eesistujariigina, Soome seisukohtadele erinevate sanktsioonide teemal, rahvuslikule innovatsioonile ja kõrgtehnoloogiale,» märkis Supo juht Antti Pelttari pressiteates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles