Ministeerium Rail Balticust: seis on pingeline, aga saame valmis

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Rail Balticu projekti koordinaator Kristjan Kaunissaare
Rail Balticu projekti koordinaator Kristjan Kaunissaare Foto: Edijs Pālens

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi Rail Balticu koordinaator Kristjan Kaunissaare ütles, et projekti osas on mõned tegevused küll graafikust maas ja ajakava on pingeline, aga ikkagi tehtav.

Riigikontrolli auditi tulemustest selgus, et Rail Baltic ei valmi tõenäoliselt õigeks ajaks ning läheb maksma oluliselt rohkem kui algselt planeeriti. Eesti riigi vastutusel olevad tegevused on keskmiselt rohkem kui kaks aastat kokku lepitud lõpptähtaegasid ületanud või ületamas. Näiteks hilineb Pärnu ja Ülemiste reisiterminali ehitus prognoosi kohaselt 5 aastat. 

Kaunissaare ütles, et eesmärk on teha seda projekti üks kord ja hästi, mitte hiljem vigu parandada. «Mööname, et mõned tegevused on graafikust maas ja ajakava on küll pingeline, aga elluviidav. Me teeme selle jätkuvalt tööd, et raudtee valmiks 2026. aastal,» lisas ta.

«Püüame igakülgselt arvestada nii inimeste, looduse, projekti tehnilise- ja ohutusalase nõudlikkuse kui ka keskkonnamõjudega ning see on ajamahukas. Siiski oleme hilinemise riski juba ka maandanud, näiteks alustanud ehitushangete ja ehitustegevusega 2019. aastal põhiprojekti valmimisega paralleelselt,» ütles Kaunissaare.

Nagu Riigikontroll enda auditis tõdes, on tema sõnul selge, et sellise projekti puhul, mille planeerimine ja elluviimine kestab üle 10 aasta, võivad muutuda eeldused ja sellest tulenevalt ka projekti sisu ja eelarve.

«RB Eesti osa väljaehitamise kulu on möödunud aastal valminud eelprojekti prognoosi kohaselt 1,59 miljardit eurot. 2022. aastal, kui põhiprojekt on valmis, saame seda uuesti hinnata. Sihiks on projekti kulusid kärpida, aga selliselt, et raudtee põhiparameetrid jääksid samaks ja tagatud oleks vastavus kõigile nõuetele ja piirangutele, sh ohutusele ja kvaliteedile,» ütles Kaunissaare.

Ta lisas, et Rail Baltic Estonia võtab kindlasti arvesse Riigikontrolli soovitust arendada edasi riskijuhtimissüsteemi, mis võimaldaks nii tegevuste viibimise kui kallinemise riske õigeaegselt avastada ja neid maandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles