Poolsada jääkaru võtsid Venemaa küla oma kontrolli alla (1)

Copy
Näljased jääkarud Rõrkaipi külas Tšukotka rajoonis süüa ostimas. Loomad on sunnitud asulatest kõhukinnitust hankima, kuna merejää on liiga õhuke.
Näljased jääkarud Rõrkaipi külas Tšukotka rajoonis süüa ostimas. Loomad on sunnitud asulatest kõhukinnitust hankima, kuna merejää on liiga õhuke. Foto: Maksim Djominov / WWF

Venemaa kagunurgas Tšukotka rajoonis Rõrkaipi külas on võimu haaranud enam kui 50 jääkaru, kelle asulasse saabumine on peatanud kogu sealse elu – kõik avalikud ettevõtmised on tühistatud ning koolid on inimeste kaitseks valve all.

Looduskaitsjate sõnul on ebatavalise olukorra tinginud kliimamuutused, sest nõrk rannikujää sunnib jääkarusid toitu otsima külast, mitte merelt, nagu oleks tavapärane.

Osa eksperte leiab, et kuna jääkarud satuvad külla juba nii sageli, tuleks kogu Rõrkaipi püsivalt evakueerida.

Rõrkaipi karupatrulli juht Tatjana Minenko rääkis Ria Novostile, et nad on külas loendanud kokku 56 jääkaru. Tema sõnul oli asulas süüa otsimas nii noori kui ka vanemaid loomi, aga ka jääkaruemasid koos eri vanuses poegadega, kuid kõik karud näisid tema kinnitusel kõhnad.

Tavaliselt elavad jääkarud Schmidti neemel Rõrkaipi külast ainult 2,2 kilomeetri kaugusel.

Maailma Looduse Fondi (WWF) kaitsetöötaja Mihhail Stišovi sõnul on piirkonnas olnud ebatavaliselt soe ilm. «Kui jää oleks piisavalt tugev, oleks karud või vähemalt osa neist läinud juba merele, kus nad saaksid jahtida hülgeid,» lausus ta.

Seni, kuni meri pole aga jää all, otsivad loomad Stišovi sõnul toitu küladest.

Läinud nädalal soovitas Põhjala Bioloogiliste Probleemide Instituudi jääkaruekspert Anatoli Košnev Rõrkaipi 700 elaniku külast mujale kolida, sest jääkarud satuvad nüüd asulasse juba pidevalt, samas kui veel poole kümnendi eest loendati külas umbes viis karu aastas.

«Teadlasena arvan ma, et [Rõrkaipi] ei peaks sellele kohale jääma,» ütles ta uudisteagentuurile TASS. «Me püüame olukorda kontrollida, aga keegi ei taha mõelda, mis võib seal juhtuda kolme või viie aasta pärast.»

Piirkonna loomakaitseametnik Jegor Verešagin ütles TASSile, et kui elanikud soovivad lahkuda, võiks nad korraldada selles küsimuses referendumi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles