Slovakkia ekspeaministrile esitati süüdistus rassivihale õhutamises (2)

Copy
Slovakkia ekspeaminister Robert Fico.
Slovakkia ekspeaminister Robert Fico. Foto: Reuters / Scanpix

Slovakkia politsei teatas endisele peaministrile Robert Ficole süüdistuse esitamisest rassiviha õhutamises. 

Ficole esitati süüdistus «riigi, rassi ja usu laimamises ning rahvuslikule, rassilisele, etnilisele vihale õhutamises ja kuriteo heakskiitmises», kirjutas politsei Facebookis. 

Slovakkia ülemkohus mõistis septembris paremäärmusliku seadusandja Milan Mazureki süüdi vihakõnes halvustavate avalduste tõttu roma vähemuse kohta 2016. aastal. Ta kaotas raadios tehtud avalduste tõttu oma parlamendisaadiku koha. 

Fico ütles pärast otsuse väljakuulutamist videosõnumis: «Milan Mazurek ütles, mida peaaegu terve riik mõtleb... kas ma peaksin kartma öelda, et mõned romad kuritarvitavad meie sotsiaalsüsteemi?»

Ficot ähvardab politsei teatel süüdimõistmise korral kuni viis aastat vangistust. 

«Robert F. oli väidetavalt avalikult nende avaldustega nõus ning levitas seda vaadet üle sotsiaalmeedia,» teatas politsei. 

Fico sunniti eelmisel aastal peaministri kohalt taanduma pärast korruptsiooni uurinud ajakirjaniku Ján Kuciaki mõrva ning sellega kaasnenud valitsusvastaseid meeleavaldusi. 

Fico on jätkuvalt võimuerakonna Smer-SD liider. Partei toetus on langenud ajalooliselt madalale 20 protsendi lähedale, kuid seda peetakse jätkuvalt 2020. aasta üldvalimiste favoriidiks. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles