Trump loobus ajutiselt Mehhiko uimastikartellide terroristlikuks kuulutamisest (1)

Copy
Mehhiko välisminister Marcelo Ebrard mormoonide mõrvapaigas
Mehhiko välisminister Marcelo Ebrard mormoonide mõrvapaigas Foto: AFP / Scanpix

USA president Donald Trump taganes eile oma varasemast kavast kanda Mehhiko uimastikartellid terrorirühmituste nimekirja, öeldes, et teeb seda oma kolleegi Andrés Manuel López Obradori palvel.  

Pärast seda, kui novembris tapeti lõuna pool ühist piiri üheksa USA-Mehhiko mormoonikogukonna naist ja last, kutsus Trump üles sõjale kartellide vastu, kuid selles nähti soovimatut sekkumist. 

Mehhiko ametiisikud nõudsid selgitust ning ütlesid, et soovivad ohjeldada Ühendriikidest lähtuvat relvade- ja rahavoogu Mehhiko kuritegelikele jõukudele.

Välisminister Marcelo Ebrard reageeris jõulisemalt, öeldes: «Mehhiko ei luba eales mingit tegevust, mis rikub selle riiklikku suveräänsust.» 

Oma reedes Twitteri-postituses kinnitas Trump küll, et «kogu vajalik töö Mehhiko kartellide terroriorganisatsioonideks kuulutamiseks on tehtud», kuid lubas selle austusest López Obradori vastu ajutiselt kalevi alla panna. 

«Me peatame ajutiselt selle määratlemise ja hoogustame ühiseid jõupingutusi nende kurjade ja üha kasvavate organisatsioonide vastu!» säutsus vabariiklasest president. 

Trump märkis, et vasakpoolne López Obrador on mees, kes talle meeldib ja keda ta austab ning kes on Ühendriikidega head koostööd teinud. 

Juhtum mormoonide mõrvamisega tõi uimastikartellidest lähtuva vägivalla Mehhikos taas rambivalgusse ning López Obrador näeb kurja vaeva selle mahasurumisega. 

Ohvrid, teiste seas kaksikutest kaheksakuised lapsed, tapeti kõrvalisel teel Sonora ja Chihuahua osariikide vahel Mehhiko põhjaosas, kus rivaalitsevad kartellid sageli arveid õiendavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles