Poola tahab osta Austrialt natside surmalaagri ala (1)

Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki Auschwitzis.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki Auschwitzis. Foto: Reuters / Scanpix

Poola peaminister ütles reedel, et tema valitsus soovib osta Austrialt natside endise Mauthausen-Guseni koonduslaagri ala, kus Teise maailmasõja ajal tapeti kümneid tuhandeid poolakaid. 

Peaminister Mateusz Morawiecki sõnul on valitsuse eesmärk säilitada mälestus laagri umbes 120 000 ohvrist, kelle seas oli palju Poola haritlasi. 

1938. aastal Austriasse rajatud Mauthausen-Gusen oli Natsi-Saksamaa esimene surmalaager okupeeritud riigis. Kuni selle vabastamiseni liitlasvägede poolt 1945. aastal hoiti seal kokku umbes 335 000 inimest tingimustes, mis viis nende massilise suremiseni. 

Laagri asukate seas oli natsismi kriitikuid, kommuniste, homoseksuaale, Poola haritlasi, hispaanlasi ja Vene sõjavange. 

Poola ajalootundliku valitsuse sõnul ei sobi sinna moodsad elamuarendused ja äriettevõtted, mis katavad osa laagri alast. Varssavi tegi ostupakkumise, et säilitada see ajaloo jaoks, märkis Morawiecki, kuid ei selgitanud, kuidas seda ostu on kavas teostada.

«Me ei saa lubada, et endine hävituslaager muudetakse paigaks, mis ei vääri mälestuse jäädvustamist,» lausus Poola peaminister. 

Morawiecki kõneles teises natside surmalaagris Auschwitz-Birkenaus, mil seda külastas esimest korda Saksa kantsler Angela Merkel. Natsi-Saksamaa ehitas Auschwitz-Birkenau okupeeritud Poolasse 1940. aastal ning tappis seal kuni 1945. aastani umbkaudu 1,1 miljonit inimest, enamasti Euroopa juute. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles