USA taasalustas Dohas kõnelusi Talibaniga

Copy
USA merejalaväelased Afganistanis.
USA merejalaväelased Afganistanis. Foto: AFP / Scanpix

USA ja Taliban pidasid pärast pikemat pausi laupäeval Kataris taas ühe rahukõneluste vooru.

USA president Donald Trump katkestas kõnelused talibitega kolm kuud tagasi pärast seda, kui Talibani võitlejad tapsid Afganistanis ühe Ameerika sõdurid. Kõnelused olid teadete järgi lõpusirgel ning Washington lubas julgeolekugarantiide korral tuhanded sõdurid riigist välja viia.

Laupäeval aga kõnelused jätkusid ning USA rahusaadik Zalmay Khalilzad istus Dohas maha esimesteks pausijärgseteks ametlikeks kõnelusteks talibitega. Märgid kõneluste jätkumisest tulid eelmisel nädalal, kui Trump külastas Afganistanis USA sõjaväebaasi ja teatas, et Taliban «tahab jõuda kokkuleppele». 

Kõnelused keskenduvad esialgu Talibanilt vägivalla vähendamise lubaduse saamisele ning lõppeesmärk on saavutada alaline relvarahu, teatas USA avalduses. Khalilzad üritab valmistada pinnast ka Afganistani vaenupoolte omavahelistele rahukõnelustele.

Taliban on seni keeldunud kõnelustest Afganistani valitsusega, sest ta peab valitsust USA marionetiks. 

Khalilzad pidas enne Katari kohtumist mitu päeva kõnelusi Afganistani pealinnas Kabulis. Seal kohtus ta ka president Ashraf Ghaniga.

USA eesmärk vägivalda vähendada esialgu käes olevat ei näi. Ameerika sõjavägi teatas raportis, et ööl vastu laupäeva tapeti õhurünnakutes 37 Talibani võitlejat ja Afganistani valitsusväed tapsid veel 22 võitlejat. Mässulised ründavad Afganistani sõjalisi rajatisi üle riigi pea iga päev.

Taliban kontrollib praegu pea poolt Afganistanist. 

USA saatis väed Afganistani pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid, kuna Taliban andis redupaika rünnakuid korraldanud Al-Qaedale. Trumpi pahandab, et Ameerika pole oma ajaloo pikimat sõda suutnud lõpetada. Ta lubab USA sõjaväelased riigist välja viia ning ärgitab Afganistani enda politseijõude ja sõjaväge tühimikku täitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles