Itaalias tõstab pead paremäärmuslasi vastustav liikumine Sardiinid

Copy
"Sardiinide" meeleavaldus 1. detsembril Itaalias Paduas.
"Sardiinide" meeleavaldus 1. detsembril Itaalias Paduas. Foto: IPA / SIPA / Scanpix

Itaalias tõstab pead rahvaliikumine Sardiinid, mis seisavad vastu paremäärmuslastele, nende vihakõnele ja rassismile ning neid esindavatele poliitikutele nagu Matteo Salvini.

Liikumine on suutnud viimastel nädalatel korraldada mitu tuhandete osalejatega meeleavaldust. Näiteks Parmas toodi tänavatele 7000 inimest, Milanos 25 000 ja Firenzes 20 000–40 000.

Kui Itaalia paremäärmusliku ja -populistliku erakonna Põhjaliiga juht Matteo Salvini plaanis novembri keskel Bolognat külastada, otsustasid neli kohalikku tudengit korraldada meeleavalduse, milles osalejate hulk ületaks Salvini kuulama tulnute hulga.

Algne 6000 «sardiini» eesmärk täitus kamaluga, sest paduvihmast hoolimata tuli kohale 12 000–15 000 inimest. Liikumise nimi on viide protestijate tunglemisele, kus meeleavaldajad on külg külje kõrval tihedalt nagu kilud karbis.

Seejärel on liikumise nime alt korraldatud meeleavaldusi kümnetes linnades üle Itaalia. Liikumine on jõudnud ka välismaale.

14. detsembril kavatsevad sardiinid koonduda Rooma. Üks korraldajatest on Rooma sardiinide Facebooki-grupi asutaja Stephen Ogongo. Ta ütles, et lõi grupi omaalgatuslikult.

«Tegin grupi valmis ja läksin magama. Kui ärkasin, oli sellel juba kümme tuhat liiget. Minu unistus on koguda miljon osalejat,» lausus Ogongo Roomas.

Ogongo sõnul loodi sardiinide liikumine eesmärgiga seista vastu rassismile, vihakõnele, turvatunde puudumisele ja inimesi teineteise vastu ässitavatele poliitikutele.

Ta rõhutab, et Itaalia pole rassistlik riik, kuid rassismi väljanäitamine on muutnud riigis viimasel ajal aktsepteeritavamaks. Suuresti on selle taga Salvini ja Põhjaliiga viljeletud poliitika.

«Salvini rajas oma poliitilise tõusu inimeste primitiivsemate instinktide ärakasutamisele. Lööklause »itaallased ennekõike« tähendab tegelikult »valged itaallased ennekõike«. Me ei tohi lasta neid inimesi võimule,» ütles Ogongo.

Novembri viimasel päeval korraldasid sardiinid meeleavaldused 14 linnas, kaasa arvatud Firenzes. Kohal oli ka Federico Babini, kelle sõnul on ta abikaasa välismaalane ja laps kakskeelne.

«Praegune olukord ei rahulda minusarnaseid inimesi, kes usuvad integratsiooni ja sellesse, et mitmekesisus on rikkus. Ma ei läinud meelt avaldama konkreetse isiku vastu, vaid nende väärtuste toetuseks, mida mina õigeks pean,» ütles Babini telefonitsi Firenzest.

Itaalia paremäärmuslased on praegu opositsioonis. Babini arvates läksid inimesed ikkagi tänavale, sest ka vasakpoolsed pole suutnud inimeste lootusi piisavalt täita. Samas ei uskunud ta, et sardiinid grupeeruvad näiteks uude erakonda.

«Usun, et rahvaliikumised suudavad survestada juba parlamendis olevaid poliitikuid tegema teatud otsuseid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles