Allikad: Nord Stream 2 sanktsioonid kanti USA kaitse-eelnõusse (7)

BNS
Copy
Nord Stream 2 toru paigaldamine Saksamaa lähedal.
Nord Stream 2 toru paigaldamine Saksamaa lähedal. Foto: AXEL SCHMIDT / REUTERS

USA seadusandjad kandsid kaitse-eelarve eelnõusse NDAA sanktsioonid, mille eesmärk on tõkestada Venemaa ja Saksamaa vahele ehitatav gaasitoruprojekt Nord Stream 2, ütlesid kaks asjaga kursis allikat portaali Bloomberg vahendusel.

Sanktsioonid koostati eelnõu pinnalt, mille esitasid varem sel aastal vabariiklasest senaator Ted Cruz ja demokraadist senaator Jeanne Shaheen.

Meetmed võtavad ette firmad, mis ehitavad Vene energiafirma Gazprom PJSC torujuhtmeprojekti.

Sanktsioonide alla läheksid nii torujuhet paigaldavad laevad kui ka laevadega seotud firmade juhid. Ettepaneku järgi võidakse lõpetada neile USA viisade väljastamine ning hakata blokeerima tehinguid, mis on seotud nende USA-s asuva vara või huvidega, kirjutab Bloomberg.

Piirangute eesmärk on seisata Nord Stream 2-e torujuhtme ehitus, ütles üks senati vabariiklase nõunik. Cruz ütles varem sel nädalal, et projekt valmib umbes 60 päeva jooksul.

Seadusandjad asusid sanktsioone ise kehtestama, sest nad on aina pahasemad, et president Donald Trump pole projekti blokeerimiseks ise tegutsenud. USA ametnikud pelgavad, et projekt suurendab Venemaa mõjuvõimu Euroopa üle.

Cruz asus nõudma sanktsioonide kandmist eelnõusse kogu jõuga. Ta argumenteerib, et projekti valmimine hakkab tooma Venemaale sisse miljardeid dollareid, mille eest rahastab Moskva Ameerika ja Euroopa vastu suunatud sõjalist agressiooni.

Nord Stream 2 on Euroopa Liidu lõhestanud. Riigid on mures, et Gazprom hakkab projekti valmimisel piirkonna riike pigistama.

USA seadusandjad tahavad NDAA heaks kiita enne, kui kongresmenid 20. detsembril pühadeks koju lähevad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles