KCNA: Põhja-Korea korraldas «väga tähtsa katsetuse» (2)

Copy
Põhja-Korea satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleks Sohaes.
Põhja-Korea satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleks Sohaes. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea korraldas «väga tähtsa katsetuse» satelliitide ja kaugmaarakettide stardikompleksis Sohaes, teatas riigimeedia täna.

«Sohae satelliitide stardikompleksis korraldati 7. detsembril 2019 väga tähtis katsetus,» ütles Põhja-Korea riigikaitseteaduste akadeemia kõneisik uudisteagentuurile KCNA.

«Sellel hiljutisel tähtsal katsetusel saab olema suur mõju Korea Rahvavabariigi strateegilise positsiooni taaskordsel muutumisel lähitulevikus,» lisas kõneisik.

KCNA ei täpsustanud, mida täpselt katsetati.

Analüütik Kim Dong-yub Souli Kaug-Ida uuringute keskusest aga ütles, et tõenäoliselt katsetas Pyongyang esmakordselt mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM) tarbeks mõeldud tahkekütusega mootorit.

Tahkekütus lubab raketti lihtsamini transportida ja vähendab raketi tulistamiseks vajalikku ettevalmistusaega. Kõik kaugmaaraketid, mis Põhja-Korea viimastel aastatel ICBMides või satelliite kosmosesse viinud rakettides kasutas, lendasid vedelkütusega.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un nõustus sulgema Sohae kompleksi, kui ta eelmisel aastal kohtus Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga Pyongyangis. Lubadus oli osa usaldust suurendavatest meetmetest kahe Korea vahel.

Lubaduse järel rajatis osaliselt lammutati, kuid näib, et see on taas täiesti töökorras.

USA telekanal CNN teatas reedel uutele satelliitpiltidele tuginevalt, et Põhja-Korea võib olla Sohaes valmistumas raketimootorite katsetamise jätkamiseks.

Lõuna-Korea kaitseminister ütles täna lühikeses avalduses, et Lõuna-Korea ja USA jälgivad tegemisi Sohaes ja teistes Põhja-Korea piirkondades.

Eile arutasid USA president Donald Trump ja Lõuna-Korea president Moon Põhja-Koreaga seotud arenguid ning nad lubasid hoida tihedat kontakti, ütles Valge Maja. Soul väljastas sarnase teate ja lisas, et 30-minutiline telefonivestlus toimus Trumpi palvel.

Takerdunud tuumakõnelused

Teate taustal on USA–Põhja-Korea tuumakõneluste aina tumedamad väljavaated.

Eilse katsetuse eesmärk on parandada sõjalisi võimekusi ja tugevdada režiimi legitiimsust, ütles professor Leif-Eric Easley Soulis asuvast Ewha ülikoolist. «Tegevustega Sohaes üritab Pyongyang suurendada ka rahvusvahelist muret, et ta võib provokatsioone ägestada ja kõndida järgmisel aastal minema tuumarelvitustamise kõnelustelt.»

Pyongyang teatas eile, et tuumarelvitustamise kõnelused USAga on «kõnelustelaualt minema lennanud», ning sarjas ÜRO julgeolekunõukogu eurooplastest liikmeid, kes olid hiljuti hukka mõistnud Põhja-Korea ballistiliste rakettide katsetused.

Põhja-Korea ÜRO-saadiku Kim Songi avaldus tuli pärast seda, kui Belgia, Eesti, Poola, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ühendkuningriik mõistsid kolmapäeval hukka Põhja-Korea jätkuvad ballistiliste rakettide katsetused ning ärgitasid rangelt jõustama Pyonyangile kehtestatud sanktsioone.

Songi sõnul on eurooplased paranoilised ja USA viimaste kuude poliitika vaenulik. Sellele viidates ütles ta: «(Põhja-Korea) ei pea praegu pidama USAga pikki kõnelusi ning tuumarelvitustamine on juba kõnelustelaualt minema lennanud.»

Saadiku järgi on eurooplaste avaldus järjekordne tõsine provokatsioon. Põhja-Korea rakendab riigikaitsevõime tugevdamiseks õiglasi meetmeid, rõhutas ta.

Põhja-Korea lääneosas asuv Sohae stardikompleks on koht, kust Pyongyang on viimastel aastatel saatnud kosmosesse mitu satelliiti. See on talle aga sanktsioonidega keelatud ja rahvusvaheline kogukond on sealsed raketistardid hukka mõistnud, sest need on varjatud katsed arendada kaugmaarakettide tehnoloogiat.

Põhja-Korea sõnul on satelliitide teelesaatmised osa tema rahumeelse kosmoseprogrammi arendamisest. Kuid paljude ekspertide sõnul kasutatakse satelliite kosmosesse viivates rakettides sarnaseid mootoreid ja tehnoloogiaid.

Ükski kolmest ICBMi katsetusest, mis Pyongyang 2017. aastal tegi, ei toimunud Sohaes, kuid vaatlejate sõnul katsetati seal ICBMide mootoreid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles