Kunstnik maiustas 120 000 dollarit maksva taiesega

Copy
David Datuna näitab 7. detsembril jäänuseid kunstnik Maurizio Cattelani kunstiteosest "Koomik".
David Datuna näitab 7. detsembril jäänuseid kunstnik Maurizio Cattelani kunstiteosest "Koomik". Foto: EVA UZCATEGUI / REUTERS / Scanpix

Üks performance-kunstnik raputas eile publikut USAs Miamis toimunud näitusel Art Basel, kui tõmbas galerii seinale teibitud banaani lahti ja selle siis ära sõi.

Installatsioon oli Itaalia kunstniku Maurizio Cattelani kunstiteos «Koomik», mis müüdi ühele Prantsuse kollektsionäärile 120 000 dollari eest.

David Datuna, kes on enda sõnul Gruusias sündinud ja New Yorgis elav ameeriklasest artist, astub Instagramis avaldatud videos banaani juurde ja tõmbab selle seinalt koos teibiga lahti.

«Performance-kunst... näljane kunstnik,» ütleb ta pärast banaanist ampsu võtmist ja lisab: «Aitäh, väga hea.»

Videolt on kuulda mõnda kihistavat kõrvalseisjat, enne kui üks galerii töötaja kunstniku kõrvalasuvasse ruumi ülekuulamisele toimetab.

Segadus aga lahenes suurema kärata.

«Kunstiteost ta ei hävitanud. Banaan ongi kogu mõte,» ütles Galerie Perrotini muuseumisuhete juht Lucien Terras lehele Miami Herald.

Selgus, et taiese väärtus peitub autentsussertifikaadis, kirjutas leht. Banaani asendamine on osa taiesest.

Asendusbanaan jõudis galerii seinale umbes 15 minutit pärast Datuna esinemist.

«See tekitas palju pingeid ja tõmbas palju tähelepanu, kuid vaatemängud pole meie teema,» lausus Terras. «Aga inimeste reaktsioon on olnud suurepärane. See pani paljude inimeste näod naeratama.»

Galerii juhi Peggy Leboeufi sõnul Datuna vastu süüdistust esitama ilmselt ei hakata.

«Teda kinni ei peetud, kuid palusime tal lahkuda nii galeriist kui ka näituselt,» ütles ta.

«Meil on tema kontaktandmed ja kõik olemas. Seega saaksime minna kaugemale, kuid arvan, et me ei tee seda.»

Cattelani tuntakse võibolla enim 18-karaadise toimiva vetsupoti «Ameerika» eest, mida ta kunagi USA presidendile Donald Trumpile laenuks pakkus.

Pott väärtusega 5–6 miljonit dollarit oli taas uudistes septembris, kui see varastati Ühendkuningriigis asuvas Blenheimi palees olnud näituselt. Palee oli Teise maailmasõja aegse Briti peaministri Winston Churchilli sünnipaik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles