Galerii ⟩ Tuhanded inimesed nõudsid Kiievis Zelenskõilt Ukraina huvide kaitsmist (2)

BNS
Copy

Tuhanded ukrainlased avaldasid pühapäeval pealinnas Kiievis meelt, nõudes, et president kaitseks Ukraina huvisid esmaspäevasel tippkohtumisel Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaaga sõja lõpetamise üle Donbassis.

Paljud ukrainlased on mures, et Vene president Vladimir Putin võib poliitilise uustulnuka Volodõmõr Zelenskõi esmaspäeval Pariisis toimuval kohtumisel üle mängida. 

Liidrid peavad nõndanimetatud Normandia neliku kokkusaamise kõrvalt ka kahepoolseid kõnelusi. Tegemist on nende esimese vahetu kohtumisega pärast Zelenskõi valimisvõitu aprillis. 

Zelenskõi soovib edusamme sõja lõpetamisel Venemaa toetatavate separatistidega Ida-Ukrainas, kus 2014. aastast saadik on lahingutes hukkunud umbes 14 000 inimest.

Moskva omakorda tahab kasutada tippkohtumist, et survestada Kiievit täitma 2015. aasta Minski leppeid, mis annavad mässuliste piirkondadele rohkem autonoomiat. 

Saksamaa ja Prantsusmaa aitasid vahendada 2015. aasta lepet, kuid seda on jätkuvalt eiratud. 

Protestijad kandsid plakateid kirjadega «Ei kapitulatsioonile», «Hoia eemale Moskvast» ja «Vene gaas on silmus meie kaelade ümber».

Ukraina ja selle liitlased läänes süüdistavad Moskvat separatistide sõjalises abistamises, kuid viimane on eitab seda. 

Zelenskõi eelkäija Petro Porošenko, kes juhtis Ukrainat 2014. aastal, kui Venemaa annekteeris Krimmi ja riigi idaosas puhkes Venemaa mahitusel separatistlik konflikt, esines meeleavaldusel kõnega.

«Meie positsioon on väga lihtne... Ära usu Putinit pärast kõike halba, mida ta Ukrainale on teinud,» lausus Porošenko rahvahulgale, lisades Zelenskõile ka teise soovituse: «Ära karda Putinit!»

Minski lepped näevad ette, et Ukraina taastab kontrolli piiri üle Venemaaga üksnes pärast seda, kui separatistlikes piirkondades on peetud Ukraina seadustele vastavad kohalikud valimised ja regioonid saavad autonoomse staatuse. Kuid Zelenskõi hinnagul peab Ukraina saama kontrolli piiri üle enne kohalikke valimisi.

Meeleavaldajad nõudsid, et Venemaaga ei sõlmitaks kokkuleppeid iga hinna eest. 

Kuid presidendi pressiesindaja Julia Mendel kinnitas, et Zelenskõi kavatseb esitada karmid tingimused. 

«Esimesed kolm sammu, mida president Zelenskõi Pariisis teeb on järgmised: tingimused kinnivõetud ukrainlaste vabastamiseks; tõeline, mitte võlts relvarahu; ja muidugi võõrvägede ja bandiitlike rühmituste taandumine Donbassi territooriumilt,» kirjutas Mendel Facebookis. 

Kohalikud valimised saab pidada pärast seda, kui on taastatud kontroll piiri üle ning piirkonnas ei ole enam võõrvägesid ja ebaseaduslikke relvarühmitusi, lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles