Alžeeria prokuratuur taotleb ekspeaministritele pikka vanglakaristust

BNS
Copy
Abdelaziz Bouteflika
Abdelaziz Bouteflika Foto: RAMZI BOUDINA / REUTERS

Alžeeria prokuratuur taotles pühapäeval kauaaegse presidendi Abdelaziz Bouteflika ajal peaministrina töötanud kahele endisele valitsusjuhile korruptsiooni eest 20-aastast vanglakaristust, vahendas kohalik meedia.  

Suurprotsess on esimene suurem kohtuasi aprillis kukutatud Bouteflika režiimi tähtsate ametnike korruptsiooni suhtes. Kohtupingis on 19 süüdistatavat, teiste seas endised peaministrid Ahmed Ouyahia ja Abdelmalek Sellal, kes seisavad silmitsi süüdistustega rahapesust võimu kuritarvitamise ning lubamatute privileegide andmiseni. 

Kohaliku meedia teatel nõuab riigiprokurör 20-aastast vanglakaristust ekspeaministritele ja välismaale põgenenud endisele tööstusministrile Abdeslam Bouchouarebile, kelle üle mõistetakse kohut tagaselja. 

Kohtuprotsess on märgiline, sest see on esimene kord alates Alžeeria iseseisvumisest Prantsusmaa võimu alt 1962. aastal, kui mõni endine peaminister on Põhja-Aafrika riigis kohtu alla antud. 

Menetluse keskmes on olnud süüdistused Bouteflika viimaseks jäänud kevadise valimiskampaania ebaseaduslikus rahastamises. Bouteflika otsus taotleda kevadel toimuma pidanud valimistel viiendat ametiaega vallandas riigis meeleavaldused, mis sundisid põdurat veteranpresidenti viimaks tagasi astuma. 

Prokurör ütles pühapäeval, et Bouteflika valimiskampaania tõttu kadus riigikassast hinnanguliselt 110 miljardit dinaari (920 miljonit USA dollarit). 

Ouyahia ja Sellal ning teised peamised kohtualused on eitanud neile esitatud süüdistusi. 

Kohtuprotsess algas eelmisel kolmapäeval ja kohtuotsust on oodata teisipäeval, kaks päeva enne vastuolulisi presidendivalimisi, mida meeleavaldajad peavad režiimi mittelegitiimseks katseks oma võimu kinnistada.  

Meeleavaldajad on tervitanud Bouteflika režiimi kõrgete tegelaste vahistamist ja kohtu alla andmist, kuid paljud peavad seda vaid režiimi klannide vaheliseks võitluseks, millel ei ole midagi pistmist riigi reformimisega.

Endisi tööstusministreid Bedda ja Youcef Yousfit ootab 15-aastane vanglakaristus ning ülejäänud kaitsealustele taotleb prokuratuur kaheksa-aastast vanglakaristust. Kohtualuste seas on neli Bouteflika režiimiga tihedalt seotud ärimagnaati. 

Kaitseadvokaadid on kohtuprotsessi boikottinud, nimetanud selle toiminguid politiseerituks ja öelnud, et protsessi ümbritseb arveteklaarimise õhkkond. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles