Moskva nõuab oma gaasi jõudmist Euroopasse viivituseta

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gazprom alustas kohe pärast teadet tarnete taastamisest läbi Ukraina uut propagandarünnakut naaberriigi vastu, nõudes sellelt gaasi Euroopale andmist «otsekohe, aga mitte 36 tunni pärast» seoses tehniliste põhjustega, millele on viidanud eksperdid.


Vene gaasihiiu ametlik esindaja Sergei Kuprijanov ütles, et Ukraina läänepiirilt läbi mineva gaasi hulk peab vastama täpselt idapiirilt siseneva gaasi hulgale ning vastavasisuline telegramm on juba Kiievisse teele saadetud, vahendas

Interfax

.

Kuprijanovi sõnul olevat Ukraina transiitmagistraalid tarnete «sunnitud lõpetamise» hetkel olnud Vene gaasi täis ja neis peab seetõttu olema kohe vajalik surve, et tarned selle riigi ida- ja läänepiiril jätkuksid sünkroonselt.

«Nagu me anname gaasi sisse, peab see ka välja tulema,» rõhutas ametnik.

Ukraina jätkas aga maagaasi saatmist Euroopasse väiksemas koguses teatud aja vältel ka pärast Venemaa otsust tarned katkestada, kasutades selleks Kiievi kinnitusel oma varusid.

BBC News märkis ekspertidele viidates, et teoorias võiks tarned Euroopasse normaliseeruda 24 tunni jooksul, kuid reaalsem on tavapärase mahu saavutamine 36-48 tunni jooksul.

Gazprom peatas tarned naaberriigi transiitsüsteemi täielikult 7. jaanuaril ning alustas gaasi pumpamist sinna uuesti alles täna hommikul. Ukrainlastele endile pole gaasi müüdud juba aastavahetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles