Kõrgõzstani president: Venemaa on meile võlgu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani president Almazbek Atambajev.
Kõrgõzstani president Almazbek Atambajev. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani presidendi Almazbek Atambajevi (55) väitel võlgneb Venemaa riigile Kõrgõzstanis asuvate sõjaväebaaside eest renditasu.

Tänavu toimunud Kõrgõzstani presidendivalimised võitnud Atambajevi sõnul on võlg kogunenud viimase nelja aasta jooksul, kui riiki juhtis mullu riigipöörde käigus kukutatud riigipea Kurmanbek Bakijev, vahendas RIA Novosti.

 Atambajev ei täpsustanud, kui suure summa Venemaa Kõrgõzstanile võlgneb, küll aga kinnitas Atambajev, et ta jõudis võla osas kokkuleppele Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga.  

Kõrgõzstani territooriumil asub viis Venemaa sõjalist objekti. Lisaks mõnekümne kilomeetri kaugusel pealinnast Biškekist asuvale Kanti lennuväebaasile rendib Vene merevägi Tšüj oblastis kaugsidesõlme, allveelaevade tõrjumise katsebaasi, automaatset seismoloogiajaama ja raadio-seismoloogia laboratooriumi.

Atambajevi sõnul on Venemaa Kõrgõzstani olulisim strateegiline partner, kuid Kõrgõzstani eelmine juhtkond eesotsas Bakijeviga, pärandas riigile keerulised suhted Venemaaga.

«Viimase pooleteise aasta jooksul õnnestus meil sisse seada suhted Venemaaga, mille eelmine valitsus oli rikkunud,» ütles Atambajev, kelle sõnul mängis suhete parandamisel olulist rolli ka Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Atambajev kordas ka oma valimislubadust sulgeda julgeolekukaalutlustel Kõrgõzstanis asuv USA Manase sõjaväebaas. Varem on riigipea öelnud, et 2001. aastal rajatud sõjaväebaas suletakse 2014. aastal, kui lõpeb baasilepe USAga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles