Ungari plaan kehtestada kontroll teatrite üle vallandas protestid

Copy
Budapestis korraldati meeleavaldus Ungari valitsuse plaani vastu kehtestada kontroll teatrite üle.
Budapestis korraldati meeleavaldus Ungari valitsuse plaani vastu kehtestada kontroll teatrite üle. Foto: AP / Scanpix

Mitu tuhat ungarlast avaldas eile Budapestis protesti valitsuse plaani vastu kehtestada kontroll teatrite üle, mis meeleavaldajate sõnul piirab kunstilist vabadust.

Parlamendi veebiküljele eile postitatud seaduseelnõu, mis võidakse juba homme vastu võtta, näeb ette ümberkorraldusi riigi toetatud teatrite rahastamises ja juhtimises.

Samm järgnes skandaalile, mis oli seotud ühe Budapesti populaarseima teatri direktoriga.

Peaminister Viktor Orbáni võimupartei Fidesz kõrge ametnik kritiseeris seejärel teatreid, mis "nõuavad valitsuselt raha, kuid ei võimalda juurdepääsu oma siseasjadesse ning varjavad aastaid oma kuritegusid".

Valitsuse kõneisik Istvan Hollik ütles eile, et kui seaduseelnõu vastu võetakse, võib rahastamine sõltuda sellest, kas riigi määratud esindajal on sõnaõigus teatridirektorite valimisel.

Seaduseelnõu tekstis öeldakse, et see esitati, kuna "hiljuti on ilmnenud kahtlusi mitterahaliste rikkumiste kohta etendusasutustes".

Kriitikud on süüdistanud aga valitsust teatrite kunstilise sõltumatuse piiramises, kuna need etendavad mõnikord valitsuskriitilisi näidendeid.

Mitme teatri direktorid ja näitlejad postitasid sotsiaalmeediasse videosid protestidega.

Ühes sõnumis öeldakse, et seaduseelnõu meenutab riiklikku tsensuuri, mis oli Ungaris Teise maailmasõja järgsel kommunistlikul ajastul, mis lõppes 1989. aastal.

Üle 45 000 inimese on juba kirjutanud alla petitsioonile, milles mõistetakse seaduseelnõu hukka.

"Kui me kaitseme teatri vabadust, kaitseme ka linna vabadust," ütles hiljuti Budapesti linnapeaks valitud liberaal Gergely Karácsony umbes 5000 protestijale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles