Zelenskõi: Normandia nelik toetab vangide vahetamist kõik kõigi vastu (1)

BNS
Copy
Putin ja Zelenskõi alustasid Pariisis esimest kohtumist.
Putin ja Zelenskõi alustasid Pariisis esimest kohtumist. Foto: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

Normandia neliku esmaspäevasel tippkohtumisel Pariisis saavutati kokkulepe relvarahurežiimi täielikust taastamisest Donbassis ning vangide vahetamisest «kõik kõigi vastu» veel sel aastal.

«Täna me leppisime kokku olulistes asjades: esiteks, jutt käib stabiliseerimisest, julgeoleku tagamisest Ukraina idaosas, seal hulgas relvarahurežiimi piiranguteta taastamises, mis tuleb ellu viia enne 2019. aasta lõppu,» ütles Zelenskõi pärast tippkohtumist.

Lisaks tuleb tagada monitooring ja kontroll, et relvarahust peaksid kinni kõik konflikti osalised. Selleks on vaja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) missiooni ligipääsu kogu Ukraina territooriumile.

Zelenskõi ütles, et «kõik pooled toetavad kõigi kinnipeetute, kõigi vangide vabastamist selle aasta 31. detsembriks põhimõttel kõik kõigi vastu».

Ta lisas, et saavutati kokkulepe verifitseerida kõik kinnipeetute ja vangide nimekirjad ning tagada Rahvusvahelise Punase Risti Komitee esindajatele ligipääs kõikidele nendele isikutele.

Normandia neliku riikide ühisavalduses teatatakse, et kõik pooled pühendusid relvarahu ja seda toetavate meetmete elluviimisele enne 2019. aasta lõppu. 

Zelenskõi oli öelnud, et Normandia neliku liidrid leppisid kokku ka Ukraina vägede ja separatistlike jõudude tagasitõmbamises veel kolmes kontaktjoone punktis. Ühisavalduses seisis, et vägede tagasitõmbamise alad tuleb kokku leppida eesmärgiga «lahutada väed ja varustust 2020. aasta märtsi lõpuks». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles