Erdoğan: Türgi on valmis saatma väed toetama Liibüa ühtsusvalitsust (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna, et on valmis saatma väed Liibüasse, kui Tripoli rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsus seda palub.

«Sõdurite saatmise küsimuses... Kui Liibüa esitab meile sellise taotluse, võime saata oma personali sinna, eriti pärast sõjalise julgeoleku kokkuleppe sõlmimist,» ütles Erdoğan, viidates novembris sõlmitud kokkuleppele Liibüa ühtsusvalitsusega (GNA), mida juhib peaminister Fayez al-Sarraj.

Türgi presidendi avaldus järgnes meedia teadetele, et Venemaa on saatnud 200 palgasõdurit toetama Liibüa sõjapealikku Khalifa Haftari, kes püüab Liibüa ühtsusvalitsust kukutada.

Venemaa on neid teateid tõrjunud, kuid Erdoğan ütles: «(Liibüas) on Vene (era)turvafirma Wagner. See kompanii saatis oma turvatöötajad sinna.»

GNA-l on andmeid 600-800 Vene palgasõduri kohta Liibüas, ametnikud koguvad nende nimesid ning tahavad esitada nimekirja Vene valitsusele, ütles GNA riikliku julgeolekunõukogu esimees Khaled al-Meshri eelmisel nädalal.

Haftari isehakanud Liibüa Rahvusarmee (LNA), mis koosneb sõjaväeüksustest, äärmuskonservatiivsetest salafistidest ja hõimuvõitlejatest, alustas aprillis pealetungi Tripolile, olles eelnevalt vallutanud suure osa Ida-Liibüast islamimässulistelt ja teistelt vastastelt.

Haftari toetavad Araabia Ühendemiraadid ja Egiptus, aga ka Prantsusmaa ja Venemaa. Tripoli valitsus saab abi Türgilt, Katarilt ja Itaalialt.

Erdoğan ütles esmaspäeval, et tahab arutada Vene presidendi Vladimir Putiniga olukorda Liibüas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles