Putin hoiatas Srebrenica veresauna kordumise eest Donbassis (7)

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: TASS / Scanpix

Vene president Vladimir Putin hoiatas täna Srebrenica veresauna kordumise eest Donbassis, öeldes, et sealsete elanike suhtes amnestiaseaduse puudumine ähvardab Kiievi kontrolli taastamisel riigipiiri üle tunnustamata vabariikide elanikkonda massihävitamisega.

Kohtumisel Vene inimõigusvoliniku kindral Tatjana Moskalkovaga ütles Putin, et Luganski ja Donetski tunnustamata rahvavabariigis elanud inimeste võimalik jälitamine oli üks arutelu teemasid tema esmaspäeval Pariisis aset leidnud kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

«Amnestiaseadus on siiani vastu võtmata. Veel 2015. aastal leppisime kokku, mingid otsused on, kuid miski ei kehti. Ja Ukraina räägib kogu aeg: andke meile võimalus sulgeda piir sõjaväega,» ütles Putin.

Sellega seoses rõhutas president: «Ma kujutan ette, mis tuleb, Srebrenica tuleb.»

Ta viitas umbes 8000 moslemist mehe ja poisi tapmisele Bosnia sõja ajal 1995. aasta juulis Srebrenicas, kui see ÜRO kaitse all olnud enklaav langes Bosnia serblaste kätte.

Ta märkis: «Me ju nägime, kuidas president Zelenskõi suhtleb rahvuslastega, ei ole selge, kes tugevam on. Ei ole selge, mis seal sünnib ja kes neid juhib, kui nad sisenevad sellele alale inimestele tagatisi andmata,» rõhutas Putin, märkides küsimuse poliitilisust.

Ta lubas pidada silmas ka Ukrainas süüdi mõistetud Vene kodanike asju.

«Me peame seda silmas läbirääkimistel Ukrainaga,» ütles ta, tunnistades, et küsimus on väljaspool õigusvälja.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles