Trumpi ja Obama nõunikud peavad ohuks Venemaad ja Iraani

BNS
Copy
Jim Jones.
Jim Jones. Foto: Kamran Jebreili/AP/Scanpix Baltics

Venemaa väljakutse NATO-le ja demokraatlikele riikidele ning Iraani mõju Lähis-Idas on kaks enim maailma rahu ohustavat tegurit, leidsid USA ekspresidendi Barack Obama ja ametisoleva riigipea Donald Trumpi nõunik teisipäeval.

Kahe endise merejalaväekindrali - Trumpi endise staabiülema John Kelly ja Obama riikliku julgeoleku nõuniku Jim Jonesi - arvamus ühtib endise asepresidendi Dick Cheney päev varem Dubais avaldatuga.

Kumbki ei mõistnud aga Trumpi piirkonnast taandumise otsust sama jõuliselt hukka kui Cheney.

Eksnõunikud esinesid Abu Dhabis SALT-i rahanduskonverentsil, mille korraldaja Anthony Scaramucci oli 11 päeva Trumpi Valge Maja kommunikatsioonijuht.

Ligi kaks aastat Obama Valges Majas teeninud Jonesi arvates on Iraan «eksistentsiaalne oht». Ta kiitis Trumpi valitsuse sanktsioone, mis kehtestati pärast 2015. aasta Iraani tuumaleppest lahkumist, ehkki see on toonud kaasa pingetõusu Lähis-Idas.

«Iraani režiimiga läbirääkimisi ei peeta,» kuulutas ta. «Temaga tuleb olla karm ja järjekindel. Ja varem või hiljem teeb iraani rahvas, mida vaja.»

«Leplikkuspoliitika mulle ei meeldi. See ei tähenda, et nendega tuleks maasõda pidada, aga vaja on majandussanktsioone ja rahvusvaheline kogukond peab neid isoleerima sellisel määral,et iraani rahvas teeb seda, mida nad minu arvates tegema hakkavad,» lisas Jones.

Venemaa puhul juhtis Jones täelepanu sekkumisele ja sotsiaalmeediale.

«Venelased on leiutanud enda jaoks jalgratta, mis seisneb sekkumises mitte ainult meie riiki ja valimistesse, vaid ka teiste demokraatlike riikide valimistesse,» ütles ta.

Kelly hoiatas, et Venemaa tahab esitada USA-le väljakutse kui maailmavõimule. See olevat aga vastuolus Trumpi püüetega arendada Vene presidendi Vladimir Putiniga sooje suhteid.

Kelly keeldus konverentsil ajakirjanikega rääkimast ja hoidus Trumpi kritiseerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles