USA, Mehhiko ja Kanada allkirjastasid kolmepoolse kaubanduslepingu

BNS
Copy
Robert Lighthizer.
Robert Lighthizer. Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/Scanpix Baltics

USA, Mehhiko ja Kanada allkirjastasid kaks aastat kestnud vaevaliste läbirääkimiste järel kolmepoolse kaubanduslepingu (USMCA), sillutades nii tee selle ratifitseerimiseks.

Eelnevalt teatasid pooled, et on jõudnud üksmeelele selle uuendatud sõnastuses.

USA kaubandusesindaja Robert Lighthizer märkis, et USMCA-sse tööseaduste osas tehtud lisanduste järel on tegemist parima kaubandusleppega ajaloos.

Algselt juba 2018. aasta novembris allkirjastatud, ent seejärel takerdunud leping on mõeldud välja vahetama 25 aastat vana Põhja-Ameerika vabakaubanduslepet NAFTA, mida USA president Donald Trump oli nimetanud halvimaks kaubandusleppeks, mille tema riik on kunagi sõlminud.

Senati vabariiklased teatasid teisipäeval, et sel aastal kongress lepet siiski ei ratifitseeri.

«Me ei tegele senatis USMCA-ga praeguse hetke ja järgmise nädala lõpu vahel», kui kongress lõpetab oma 2019. aasta istungjärgu, lausus senati enamuse liider Mitch McConnell.

«See võetakse kõige tõenäolisemalt ette pärast seda, kui senatis lõpeb kohtuprotsess.»

McConnell andis nii märku, et kaubandusleppe osas ei astuta samme enne president Donald Trumpi asja käsitlemist senatis, kui esindajatekoda kiidab ilmselt järgmisel nädalal heaks presidendi vastu esitatud süüdistused võimu kuritarvitamises ja kongressi töö takistamises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles