Poolsada tuhat meeleavaldajat nõudis Tšehhi peaministri tagasiastumist (1)

Copy
Tšehhid protestimas peaminister Andrej Babiši vastu.
Tšehhid protestimas peaminister Andrej Babiši vastu. Foto: EPA/Scanpix

Kümned tuhanded tšehhid avaldasid teisipäeval Praha kesklinnas meelt, nõudes pettuses süüdistatud populistist miljardäri Andrej Babiši tagasiastumist.

Prokurörid avasid möödunud nädalal taas varem suletud kohtuasja, mille kohaselt omandas Babiš 2007. aastal, neli aastat enne poliitikasse minemist, pettuse teel Euroopa Liidu toetusrahasid.  

Peaminister on eitanud igasugust rikkumist ja keeldunud tagasi astumast. 

Umbes 50 000 osavõtjaga teisipäevased protestid leidsid aset pärast veelgi suuremaid Babiši vastaseid meeleavaldusi juunis ja novembris. Tookord oli tegemist suurimate sarnaste sündmustega päras kommunismi kokkuvarisemist 1989. aastal. 

Meeleavalduse Praha ikoonilisel Václavi väljakul korraldas Miljon Demokraatiahetke, protestiliikumine, mille algatasid tudengid, kes soovivad Babiši tagandamist seoses tema võimetusega korruptsiooni vastu võidelda. 

«See paksunahaline tüüp oma veendumuses, et inimesed lähevad tema valede õnge, ei ole mees, kes peaks mind esindama,» ütles pensionärist meeleavaldaja Olomouci linnast. 

Lisaks pettusejuurdlusele seisab Babiš nüüd silmitsi ka süüdistustega huvide konfliktis. 

Euroopa Komisjoni audit tuvastas, et tema ärihuvid ei ole ühitatavad tema rolliga poliitikas, ilmnes Tšehhi meedia käsutusse jõudnud dokumentidest. 

Auditi kohaselt peaks peaministri ettevõte Agrofert tagastama märkimisväärse summa EL-i ja riigi subsiidiume.

Babiš ütleb, et täitis Tšehhi seaduste nõudmised, kui Agroferti kahte usaldusfondi üle viis. 

Taluomanikust protestijat Zuzana Pelantovat peaministri argumendid ei veena.

«Me ei saa lasta huvide konfliktiga meest olla valitsuse eesostas, juhtida kogu ühiskonda oma uskumatu võimu ja arrogantsiga,» lausus ta AFP-le.

Babiš juhib vähemusvalitsust, kuhu kuuluvad tema tsentristlik ja populistlik liikumine ANO ning Sotsiaaldemokraatlik Partei. Valitsus toetub parlamendis enamuse saavutamiseks koalitsiooniväliselt Kommunistlikule Parteile.

Skandaalidest hoolimata on Babiši erakond ANO konkurentsitult Tšehhi populaarseim. Arvamusküsitlused näitavad sellele pidevalt umbes 30-protsendist toetust

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles