Lavrov kutsus Pompeod alustama kiiresti kõnelusi START-i pikendamiseks

BNS
Copy
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint news conference with Greek Foreign Minister Nikos Dendias following their talks in Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 6, 2019. Lavrov and Dendias spoke for closer cooperation between Russia and Greece. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a joint news conference with Greek Foreign Minister Nikos Dendias following their talks in Moscow, Russia, Wednesday, Nov. 6, 2019. Lavrov and Dendias spoke for closer cooperation between Russia and Greece. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

Vene välisminister Sergei Lavrov kutsus teisipäeval USA välisministrit Mike Pompeod alustama kiiresti läbirääkimisi strateegilise relvastuse piiramise lepingu (START III) pikendamise üle. 

«Pall on meie Ameerika partnerite väljakupoolel,» lausus Washingtonis USA välisministeeriumis Pompeoga kõnelusi pidanud Lavrov. 

START III sõlmisid 2010. aastal toonane USA president Barack Obama ja Vene president Dmitri Medvedev. Dokumenti peetakse viimaseks veel koos püsivaks tähtsaks tuumaleppeks, mis hoiab mõlema riigi tuumaarsenalid allpool külma sõja aegset haripunkti.

Leping jõustus 2011. aasta veebruaris ja see näeb ette kasutusvalmis tuumalõhkepeade arvu vähendamise 1550-le, strateegiliste tuumalaengu kandjate, nagu mandritevahelised ballistilised raketid ning pommitajatel ja allveelaevadel asuvad ballistilised raketid, arvu kärpimist 700-le.

Leping aegub 2021. aasta veebruaris, kuid seda on võimalik viie aasta kaupa pikendada.  

USA presidendi Donald Trumpi valitsus on öelnud, et tahab sõlmida uue relvastuskontrollileppe, mis hõlmaks ka Hiinat, kelle tuumaarsenal on küll Ühendriikide ja Venemaa omast palju väiksem, kuid on kiiresti kasvamas. 

Lavrov ütles ühisel pressikonverentsil Pompeoga, et Venemaa on avatud Hiinat ja USA kõrval teisi lääneriike hõlmavale mitmepoolsele protsessile, kuid märkis, et Peking on välistanud osalemise kõnelustel strateegilise relvastuse üle. 

«Olukord nõuab läbirääkimisi, sest meie Ameerika partnerid ei ole esitanud ühtegi konkreetset pakkumist ja see võtab veidi aega,» lausus Vene välisminister. 

USA välisminister ütles aga, et ohud on muutunud ja uus lepe peab minema tavarelvadest kaugemale. «Me usume, et vajalik on laiendada arutelusid sedasi, et neisse oleks kaasatud Hiina Kommunistlik Partei ja need hõlmaksid kõiki võimu instrumente,» sõnas ta.  

Pompeo sõnul on senised strateegilist stabiilsust puudutavad lepped vananenud ja stabiilsus on kahanenud. Uued lepped peaksid võtma arvesse uusi tehnoloogiaid ja relvasüsteeme ning asjaolu, et nende riikide hulk, kes võivad strateegilist stabiilsust ohustada, on kasvanud, lisas ta. 

Välisministri sõnul on Ühendriigid valmis kaaluma Venemaa ettepanekut Prantsusmaa ja Suurbritannia kaasamisest läbirääkimistesse strateegilise stabiilsuse üle. 

«Välisminister Lavrov vihjas Prantsusmaa ja Ühendkuningriigi liitumisele. Me kaalume seda meelsasti,» lausus Pompeo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles