Ankara võib keelata sanktsioonide korral USA-le õhuväebaaside kasutamise (1)

Copy
F-15E Incirlikis.
F-15E Incirlikis. Foto: Cory Bush/U.S. Air Force/SIPA/Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu vihjas täna võimalusele, et Ankara võib keelata USA otsuse korral riigile sanktsioonid kehtestada oma NATO liitlasel kahe strateegiliselt tähtsa õhuväebaasi kasutamise. 

«Otsuse korral Türgile sanktsioonid kehtestada võivad päevakorda tõusta İncirliki ja Küreciki õhuväebaasid,» vahendas riiklik uudisteagentuur Anadolu Türgi välisministri sõnu. 

«Kongressi liikmed peavad mõistma, et sanktsioonidega ei ole võimalik midagi saavutada,» sõnas Çavuşoğlu. 

İncirliki õhuväebaas Türgi lõunaosas on olnud peamine USA sõjalisi operatsioone Lähis-Idas teenindav baas. Viimasel viiel aastal on Ühendriigid kasutanud seda õhusõja pidamiseks äärmusrühmituse Islamiriik vastu Süürias ja Iraagis. Väidetavalt asuvad İncirliki rajatises ka USA taktikalised tuumarelvad. 

Türgi idaosas asuv Küreciki õhuväebaas on tähtis NATO rajatis.  

Türgi otsus osta Venemaalt raketitõrjesüsteem S-400 on teinud murelikuks tema liitlased NATO-s ja toonud kaasa USA sanktsiooniähvarduse. Esimesed S-400 komponendid hakkasid Türki saabuma juulis. 

USA ametnikud on teinud ettepaneku, et Türgi pääseb Venemaalt relvi ostvatele riikidele automaatselt ette nähtud sanktsioonidest, kui jätab süsteemi aktiveerimata.

Türgi aga katsetas novembri viimasel nädalal Ankara provintsi sõjaväebaasis S-400-t, kasutades selleks muu hulgas Ühendriikides toodetud hävitajaid F-16.

Ühendriigid kardavad, et kui Türgi integreerib S-400 oma kaitsesüsteemi, seab see ohtu tundlikud andmed USA uue põlvkonna varghävitaja F-35 kohta, mis võivad lekkida venelastele.

Türgi on tellinud Ühendriikidelt 100 F-35-d. Türgi kaitsetööstusfirmad olid uue hävitaja programmi osalised, kuid löödi S-400 ostu tõttu sellest välja. 

USA ja Türgi suhetes on lisaks Vene raketitõrjesüsteemi ostule teisigi pingeallikaid. Ühendriikidele valmistab meelehärmi Türgi oktoobrikuine otsus alustada Põhja-Süürias sõjalist pealetungi kurdi rahvakaitseüksustele (YPG), kes aitasid USA juhitaval koalitsioonil purustada Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) kalifaadi. 

Türgit omakorda häirib USA ja teiste lääneriikide toetus YPG-le, keda Ankara peab terroristlikuks organisatsiooniks. 

USA kongress on nõudnud president Donald Trumpi valitsuselt juba mõnda aega Türgile sanktsioonide kehtestamist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles